Две къщи в странджанското село Момина църква се продават на

...
Две къщи в странджанското село Момина църква се продават на
Коментари Харесай

Продават на търг къщи за по 100 лева в Странджа


Две къщи в странджанското село Момина черква се продават на търг от частен правосъден реализатор със стартова цена от 108 лева и 302 лева

Това е осми  следващ път парцелите да бъдат продадени, откакто на предходните седем купувачи по този начин и не се откриха, макар ниската цена.

Имотите са на един и същи притежател, който има неизплатени заеми към българска компания, профилирана в събирането на просрочени вземания за банкови и финансови институци.

В регистъра на обществените продажби на КЧСИ са оповестени фотоси от двете къщи. И двете постройки са тухлени, двуетажни, като по-скъпата е с повърхност от 110 кв/м, до момента в който по-евтината с 60 кв.м. Село Момина черква се намира в община Средец и е единствено на 8 км от българо-турската граница. Разположено е в полите на гористия странджански връх Кърварска /Кервансарай/ с височина 632 м.

То се намира на 350 м надморска височина и заема котловината сред хълмовете Дебелата кория на юг, Юрдията на север и Баира на запад.

Селото има дълга и богата история, която стартира още през 1618 година В документа селото е посочено като Казълджа килисе и по това време в него живеят 17 фамилии. По-късно името се трансформира на Казъклисе. От 1934 година носи българския си превод – Момина черква.

Името на селото е обвързвано с легендата за хубавицата Каля, в която Реджеб паша се влюбил и заплатил откуп, задоволителен за построяването на черква. Сянката и била вградена в зидовете на църквата и тя умряла преди да отиде в турския харем на пашата.

Така хубавата мома Каля осигурила и пари за градежа, и здравината на издигнатата черква. С името е обвързвана друга легенда. В нея се споделя за хубавата мома Неделя, за която турски бей изпратил заптиета да му я отвлекат за харема. За да резервира достойнството си и с цел да не стане ханъма на гюндюзлярския бей, Неделя побягнала през кепенка (скритата врата на къщата), само че на открито валял пороен дъжд. Дъждът отнесъл дървения мост на реката.

Без да се замисли момата се хвърлила в мътните води и се удавила пред погледа на тичащите след нея конни заптиета. Големият и? брат помолил свещеника на селото, тялото и? да бъде заровено в църковния двор. Така и станало. Оттогава турците нарекли църквата на селото „ къзъклисе “, т.е. „ Момина черква “.

 

e-burgas.com 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР