Две кандидатстудентски сесии по едни и същи програми ще проведе

...
Две кандидатстудентски сесии по едни и същи програми ще проведе
Коментари Харесай

Две кандидатстудентски сесии в СУ: ето кога ще са изпитите

Две кандидатстудентски сесии по едни и същи стратегии ще организира Софийският университет за банкет на първокурсници през образователната 2019/2020 година, реши през днешния ден Академичният съвет. Той отхвърли настояването на Медицинския факултет за обособени изпити по биология и химия единствено за банкет по медицина.
 Медицинският факултет в СУ може и да не оцелее, само че управлението му към този момент изиска нови приемни изпити
Кандидатите ще се явяват на общите за всички кандидат-студенти изпити по двата предмета. Те ще се състоят от два модула, като единият е елиминаторен - в случай че претендентът не се оправи с него, няма да може да кандидатства в специалността " Медицина ", посочи ректорът проф. Анастас Герджиков.

Същите условия ще важат и за приема в специалността " Фармация ".

Заявления за явяване на изпитите от първата сесия се подават от 18.02.2019 година до 15.03.2019 година, а за втората - до 23.05.2019 година

Документите за кандидатстване включват: заявление; персонална карта (за сверяване); разписка за платена такса. От такава се освобождават: кръгли сираци (до 26 г.), инвалиди с трайни увреждания и понижена продуктивност 70 и над 70%, военноинвалиди, лица, обитавали до пълнолетието си в домове за развъждане и образование на деца от системата на МОН, и майки с три и повече деца. Те се подават в осведомителния център на Ректората всеки работен ден от 9 до 12 ч. и от 13 до 17 ч.

График за осъществяване на изпитите

Първа сесия

24 март (неделя) - публицистика (писмен); математика - I;

31 март (неделя) - математика - II; география; събеседване за компетентност " Изобразително изкуство " ; музикален инструмент или пеене;

7 април (неделя) - български език и литература; теология (устен); събеседване за компетентност " Музикални медийни технологии и тонрежисура " ;

14 април (неделя) - история на България; биология;

21 април (неделя) - химия; събеседване за компетентност " Графичен дизайн " ; физика;

Втора сесия

2 юни (неделя) - публицистика (писмен); немски език; философия и обществени науки;

8 юни (събота) - български език и литература; биология; физика; италиански език;

9 юни (неделя) - британски език; математика I; събеседване за компетентност " Музикални медийни технологии и тонрежисура " ;

15 юни (събота) - история на България; химия;

16 юни (неделя) - математика ІI; събеседване за компетентност " Графичен дизайн " ; испански език; съветски език;

22 юни (събота) - публицистика (устен); събеседване за компетентност " Изобразително изкуство " ; теология (устен); музикален инструмент или пеене;

23 юни (неделя) - френски език; география.

Отново за част от специалностите ще може да се кандидатства и с оценки от матури. Това позволение не важи за специалностите от контролираните специалности, каквито са " Право ", " Медицина ", " Фармация ".

Ако претендент се е явил на даден изпит и в двете сесии, в класирането взе участие по-високата оценка.

Продължителността на писмените изпити е четири часа, в случай че в стратегиите за конкурсните изпити е планувано друго.

На изпита претендентите са задължени да носят картончето с входящия номер за явяване на изпити и персоналната карта. Трябва да отидат пред постройката, в която са разпределени, час по-рано.

Писмените спортни изпити са анонимни. Кандидатите са длъжни да пишат единствено със наследник химикал.

При внасяне и необявяване на материали, свързани с конкурсния изпит, носене на техника с мобилна връзка, при потвърдено преписване, опит за преписване или подсещане и при неспазване на инструкции на квесторите по изпитната процедура, писмената работа се анулира.

При нарушение анонимността на състезанието посредством отбелязване със знак, необикновен цвят на химикала и други писмената работа на кандидат-студента се анулира от ръководителя на изпитната комисия. Номерирането на страниците не се смята за знак.

При определяне на еднаквост на почерка сред две или повече писмени работи, всички работи се анулират.

Кандидати с анулирани работи по алинеи се лишават напълно от по-нататъшно присъединяване в състезанието, като се отстраняват от класирането, без значение от получените оценки от която и да е от сесиите за кандидатстудентските изпити и оценките от дипломата.

В случай че разликата в оценките на двамата проверители е до 0.50, крайната оценка е средноаритметична сред двете оценки. Ако е повече, се дават на съдия. Върху всяка писмена работа се отразяват резултатите под формата на точки и/или претекстовете за оценката.

След оповестяване на всички резултати от втората сесия в тридневен период (от 10 до 12 юли вкл.) претендентите могат да разпознават писмените си работи в постройката на Ректората. Идентифицирането се прави персонално от кандидат-студента против показване на картончето с входящия номер и персоналната карта. Кандидат-студентите могат да разпознават писмените си работи единствено един път.

Достъп до залите за идентифициране на писмените работи имат единствено членовете на техническата комисия, оценителите, назначени със заповед на Ректора и кандидат-студентът, писал работата. Не се позволява идентифициране на писмените работи на трети лица.

Обявените оценки са дефинитивни и не подлежат на преоценка, в случай че е позволена техническа неточност при дешифрирането или преместването на оценката.

Кандидат-студентите се записват за класирането в период от 17 до 29 юни 2019 година

Първото класиране излиза на 9 юли. От 10 юли до 12 юли класираните могат да се запишат или да потвърдят присъединяване си в идващото класиране, като подават оригинала на дипломата си от учебно заведение. Ако не създадат нито едното, нито другото, губят право на присъединяване. Некласираните на първия етап участват автоматизирано в идващия стадий на класирането, без да подават тапия.

Второто класиране излиза на 16 юли 2019 година Потвърждаването или записването е от 17-и до 19 юли 2019 година включително Непотвърдилите от второто класиране претенденти губят правото си за присъединяване в третото класиране, което е дефинитивно.

Третото класирането излиза на 23 юли 2019 година Записването продължава от 24 до 26 юли 2019 година включително

Резултатите от това класиране са дефинитивни.

Молби и тъжби по всички кандидатстудентски въпроси се насочат до Ректора в период до 31 юли. Те се преглеждат доникъде на август.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР