Две жени са били арестувани в Иран, след като са

...
Две жени са били арестувани в Иран, след като са
Коментари Харесай

Мъж нападна с кисело мляко две иранки заради липса на хиджаб

Две дами са били задържани в Иран, откакто са били нападнати с кисело мляко, защото не са покрили косите си на публично място, заяви Би Би Си. В фрагменти, които се популяризират в обществените мрежи, се вижда по какъв начин мъж се приближава до две клиентки в магазин и ги заговаря. След това той взема от рафта нещо, което наподобява като кофичка с кисело мляко, и ядосано я хвърля върху главите им.

Иранските управляващи обявиха, че двете дами са били арестувани, тъй като са посочили косите си, което е нелегално деяние в страната. Мъжът също е бил задържан за нарушение на публичния ред, добавя се в известието.

Арестите се случват на фона на митинги в страната от месеци, в които се настоявада се постави завършек на наложителното носене на хиджаб за дамите.

На фрагментите се вижда по какъв начин дамите са в магазина и чакат да бъдат обслужени. След това влиза мъжът, който наподобява минава около тях и откакто ги заговаря, той ги атакува с кисело мляко. Служител на магазина го избутва на открито след офанзивата.

Издадени са заповеди за арест и след това тримата са задържани, оповестява правосъдната осведомителна организация " Мизан ". Агенцията добави, че на притежателя на магазина са издадени " нужните вести ", с цел да се подсигурява спазването на закона.

Липсата на хиджаб на публични места е нелегално за дамите в Иран, само че в огромните градове доста от тях се разхождат без него макар разпоредбите. Гневът и разочарованието от закона провокират противоречие измежду иранското общество.

През септември митингите се разпространиха в цялата ислямска република след гибелта на Махса Амини, 22-годишна жена, арестувана от нравствената полиция в Техеран за това, че сякаш носела хиджаба си " погрешно ". От декември насам са задържани хиляди и са екзекутирани четирима протестиращи, само че управляващите не демонстрират признаци на примирителност.

Един от иранските депутати, Хосейн Али Хаджи Делигани, сложи ултиматум на правосъдната власт да предложи ограничения за преустановяване погазването на разпоредбите в границите на идващите 48 часа.

В събота иранският президент Ебрахим Раиси още веднъж съобщи, че иранските дами би трябвало да носят хиджаб като " религиозна нужда ". " Хиджабът е юридически въпрос и спазването му е наложително ", сподели той, представен от осведомителна организация Агенция Франс Прес.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР