Две жалби – пред Софийския районен съд и пред Европейския

...
Две жалби – пред Софийския районен съд и пред Европейския
Коментари Харесай

Две жалби търсят отговорност от държава за слабото ваксиниране срещу COVID-19 на най-уязвимите

Две тъжби – пред Софийския областен съд и пред Европейския комитет за обществени права, ще търсят отговорност от българската страна за слабото имунизиране на най-уязвимите от COVID-19. Според жалбоподателите хиляди български жители с предлежащи болести или на възраст над 60 година са можели да избегнат тежко боледуване и гибел, в случай че са били имунизирани в точния момент.

Въпреки че по исковете ще би трябвало да дава отговор актуалното държавно управление, те са ориентирани към дейности и бездействия на предходните длъжностен и постоянен кабинети и регистрират позитивната смяна във имунизационната политика при започване на 2022 година, оповестиха от Българския хелзинкски комитет.
Коронавирусът затри цялостен български град, само че имунизациите са все по този начин по-страшни от Ковид
Миналата седмица икономистът Петър Ганев пресметна, че смъртността в България през 2021 година като безспорен брой е достигнала равнищата от...
Прочети повече
Днес в Европейския комитет по обществени права (ЕКСП) беше подадена групова тъжба поради неуспеха на българската страна да отбрани уязвимите групи от популацията от тежко боледуване и гибел от COVID-19. Според жалбата, наранени са възрастните хора над 60 година и хората с предлежащи положения като сърдечносъдови болести, диабет, хронични респираторни или нефрологични болести, или рак. Те имат доста нараснал риск от тежко боледуване и гибел, когато се заразят със SARS-CoV-2.

" България не е осигурила предпочитан достъп до ваксини за тези групи в интервала, когато достъпът до ваксини беше стеснен, сред декември 2020 и май 2021 година ", написа в жалбата, импортирана в Европейския комитет по обществени права от Институт по европейски политики " Отворено общество ", представена от БХК.

Жалбата засяга главно метода, по който българските здравни управляващи дефинираха и осъществиха петте етапи на имунизационния развой и другите предпочитани групи в тях, съгласно Националния проект за имунизиране против COVID-19, признат от Министерския съвет на 7 декември 2020 година

Според него възрастните хора и хронично болните попадаха едвам в четвърта фаза – освен след медицинския личен състав, личния състав и потребителите на обществени услуги, които са с висок риск от заразяване, само че и след „ чиновници, участващи в поддържане на действието на съществени за публичния живот действия “, които се определяха „ по авансово направени описи “.

" Неясната дефиниция, употребена от Националния проект за имунизация за дефиниране на Фаза 3, разреши всевъзможни хора да бъдат имунизирани преди уязвимите хора, изброени във Фаза 4 “, изясни адв. Адела Качаунова, директорка на програмата за правна отбрана на Българския хелзинкски комитет.
Пунктовете за имунизация ще работят и в неделя
Изнесени пунктове за имунизация против Covid-19 ще има и през актуалните почивни дни на редица места в страната, заяви БНР.  ...
Прочети повече
Жалбата също по този начин акцентира, че даже след въвеждането на „ зелените коридори “ и фактическото пускане на фаза 4, управляващите не са създали изпитание да основат достъп на уязвимите жители до имунизиране. В резултат сред януари и май 2021 година 8813 души на 60 и повече години са умряли от COVID-19 в България, което съставлява над 80% от всички смъртни случаи, свързани с COVID-19 през този интервал. Липсва обществена статистика какъв дял от останалите смъртни случаи са били на хора с високорискови предлежащи болести. С това България е нарушила правото на живот на тези уязвими хора.

Част от груповата тъжба пред ЕКСП е и за неналичието на съответна връзка по повод нуждата от имунизация по време на последното държавно управление на Бойко Борисов, само че и по време на служебното държавно управление. България не се е справила със задължението си вярно и съответно да осведоми и образова хората, изключително най-уязвимите, по отношение на значимостта на приемането на имунизацията против COVID-19 като средство за отбрана, написа още в жалбата. В документа се упорства ЕКСП да дефинира незабавни ограничения на българското държавно управление, с цел да се избегнат нови случаи на предотвратима загуба на човешки живот, означават от БХК.

ЕКСП – орган на Съвета на Европа, не на Европейския съюз – следи за вярното приложение на ревизираната Европейска обществена харта. Това е интернационален контракт, утвърден от България през 2000 година, който подсигурява главните обществени и стопански права на жителите. Процедурата за групови тъжби, каквато е подадената против България, разрешава на Европейските обществени сътрудници, някои интернационалните неправителствени организации, профсъюзи и други да се обръщат непосредствено към ЕКСП при установени нарушавания на някои от правата, предпазени от Хартата. Ако ЕКСП почете жалбата, той предписва на страната да промени съответния закон или процедура довели до нарушаването, споделят от БХК.

Междувременно Българският хелзинкски комитет подаде иск пред СРС по член 71, алинея 3 от Закона за отбрана от дискриминация поради това, че Националният проект за имунизиране против COVID-19 в Република България е сложил групата на възрастните хора и хората с съпътстващи хронични болести в по-нисък приоритет от други групи във връзка с достъпа им до имунизиране с първите доставени в страната дози от имунизациите против COVID-19.

Двата инструмента целят разкритие на неприятните практики в ръководството на имунизационния развой, които доведоха до претоварване на здравната система, увеличени здравни и обществени разноски, стопански загуби, дълготрайни вреди върху децата и предотвратима загуба на човешки животи, преобладаващо измежду възрастни жители, показват още от БХК.
Близо 3500 ваксини са сложени в общинските ``зелени коридори`` през уикенда
Близо 3500 ваксини срещи COVID-19 са сложени в общинските „ зелени коридори “ тази събота и неделя. В двата почивни дни ра...
Прочети повече
Жалбите са готови в партньорство сред БХК и Инициатива за правораздаване на Отворено общество, с поддръжка от Фондации „ Отворено общество “.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР