Две изненадващи открития - намирането на грекопитека, близо до Атина,

...
Две изненадващи открития - намирането на грекопитека, близо до Атина,
Коментари Харесай

Откриха първия в света скелет на мастодонт - в Македония

Две изненадващи открития - намирането на грекопитека, покрай Атина, Гърция, а по-късно през 2017 година, на зъб от същия този предчовек край Чирпан, България, породиха една непредвидена хипотезата. За възникването на предшественика на индивида в земите сред Югоизточна Европа и Предна Азия.

Ръководителят на интернационалния екип от учени по проучване на грекопитека, проф. Николай Спасов, е решен да откри още по-безспорни доказателства за съществуването на предчовека на Балканите. Мястото на неговите упования са край с. Долни Дисан, в региона на гр. Неготино по р. Вардар в Македония. Където има богато палеонтологично находище на животни от епохата на миоцена. Последните изследвания са посочили, че възрастта на останките допуска намирането на кости от предчовека грекопитек, живял доскоро повече от 7 млн. години. Проф. Спасов желае да стигне и по-далеч - да потвърди, че възникването на индивида е точно в региона сред Балканите и Иран, исторически земи на антични култури. И където, както проличава от разкопките, преди време са бродили тропически животни.

 Учените търсят нови доказателства, че Балканите са татковина на първия предчовек
Учените търсят нови доказателства, че Балканите са татковина на първия предчовек

Предстоящите разкопки в България, Гърция и Македония могат дефинитивно да трансформират теорията за мястото на възникването на предшествениците на индивида

В края на предходната година българо-македонска палеонтологична експедиция, ръководена от Николай Спасов, шеф на Националния природонаучен музей в София, потегля за находището край Неготино, Македония. Намерението на откривателите е да открият там елементи от скелета на предчовека, които освен да потвърдят и за най-големите скептици неговото битие, само че и да свидетелстват по какъв начин тъкмо е изглеждал. Откритите находки са обнадеждаващи, само че учените ги пазят в загадка, до момента в който не приключат проучванията и не бъдат оповестени в реномирано научно списание.

 Снимка 335155
Източник:

Не скриха обаче за откриването на първия съвсем повсеместен скелет на мастодонт в света! Досега са били намирани само обособени бивни, зъби и други дребни частички от скелета на този тип. Българските палеонтолози от Националния природонаучен музей в София, взаимно с македонските си сътрудници от Природонаучния музей в Скопие съумяват да изкарат половината от скелета на античното животно. Тази първа част от експедицията е спонсорирана от Българска академия на науките. В началото на 2018 година следва втората част от експедицията, която Министерството на културата в Република Македония има желание да финансира. Задачата ѝ е да изнесе от палеонтологичното находище втората половина от скелета на мастодонта. Проучването на съвсем цялостния скелет ще даде нови насоки и попълни празноти в изследването на този античен тип и света, в който е живял.

Българските учени работят с македонските си сътрудници от години и с изключение на останките от античните хоботни - мастодонтите, са попаднали на фосили от жирафи, носорози, антилопи, хиени. " Това са остатъци от същата тази фауна, която доста наподобява на днешната африканска. Съществувала е доскоро повече от 7 млн. години на Балканите, когато климатът тук е бил доста непосредствен до този в днешната савана на Африка " споделя Николай Спасов. " И съгласно една от хипотезите, корените на днешната саванна африканска фауна би трябвало да се търсят в този биом, съществувал тогава сред Балканите и предна Азия ".

" Такава една взаимна палеонтологическа експедиция сред България и Македония е първа по рода си. И смятам това за един огромен триумф в доближаването сред България и Македония в региона на науката и културата ", заключава професорът.

 Снимка 335154
Източник:

Съвместните научни проучвания сред нас и прилежащите ни страни, свързани с хипотезата, че първият предчовек идва от Балканите и Предна Азия, могат да насърчат общите дейности и доближаването сред страните на Югоизточна Европа. Процес, иницииран към този момент от България. Събитието е извънредно настоящо в светлината на тематиката за участието на Западните Балкани в Европейския съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР