Две изложби, посветени на 170-тата годишнина от рождението на Иван

...
Две изложби, посветени на 170-тата годишнина от рождението на Иван
Коментари Харесай

Две изложби, посветени на Иван Вазов, откриха в Националната библиотека

Две изложения, отдадени на 170-тата годишнина от рождението на Иван Вазов, бяха открити в Националната библиотека. Едната е озаглавена „ Певец на две столетия “, а другата - „ Българийо, аз всичко тебе дадох... “.

В първата експозиция са показани подбрани издания на творби на патриарха на българската литература и истински документи от фондовете на библиотеката. На видно място е изложено първото изцяло издание на „ Под игото “ от 1894 година. Представени са и първите преводи на романа, който излиза на над 20 езика, измежду които с изключение на всеобщо употребените британски, френски, немски, съветски и испански език, се срещат и преводи от хинди, фински и арабски.

Вазов е превеждан на редица славянски езици - полски, украински, сърбохърватски, а също по този начин и на шведски, гръцки и румънски.

Втората галерия „ Българийо, аз всичко тебе дадох... “ е отдадена на житейската и креативна биография на Вазов. Тя е обогатена с материали, предоставени от Националния книжовен музей. В нея особено място е отдадено на фамилията - майката на поета, Съба Вазова, братята му - ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и лекар Борис Вазов.

По мотив 170-те години от рождението на Вазов Националният книжовен музей ще показа юбилеен вестник, отдаден на живота и творчеството на огромния стихотворец.

От Националната библиотека плануват на 9 юли, рождената дата на Вазов, пред постройката да бъде проведено видео мапинг шоу „ Зад кулисите на „ Под игото “, както и галерия с илюстрации от първото издание на романа – от 1894 година. За да бъде удоволствието в специфичния ден цялостно, празникът ще бъде придружен от осъществявания на дамския хор „ Морфова-Прокопова “.

На откриването участва заместник-министърът на културата Амелия Гешева, която благодари както на уредниците на събитието, по този начин и на всички културни дейци, участващи в отбелязването на годишнината от рождението на Вазов. Гешева приветства управлението на Националната библиотека за изложбите. Тя акцентира, че годишнината е мотив да си напомним вълнувалите ни усеща, когато за първи път сме рецитирали „ Аз съм българче “ – една самобитна клетва пред България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР