Две инсталации, пърформативен концерт с творби на българския авангарден композитор

...
Две инсталации, пърформативен концерт с творби на българския авангарден композитор
Коментари Харесай

Концерт и 24-часов пърформънс ще свържат един покрив и един сутерен в София

Две съоръжения, пърформативен концерт с произведения на българския авангарден композитор и диригент Иван Спасов (1934 - 1996) и 24-часов пърформънс на художника Войн де Войн ще свържат две от най-интересните нови пространства за изкуство в столицата в първия Sofia Art Weekend. Заемайки името си от луксозния римски дворец на император Нерон Domus Aurea, той ще стартира довечера с показване на композитора в изложба Swimming Pool на покрива на бул. " Цар Освободител " 10 и ще продължи през нощта в Aether в сутерена на " Княз Борис I " 39.

Идеята е на основателите на двете места Виктория Драганова и Войн де Войн, които домакинстват на събитията от през днешния ден до 30 октомври и се надяват това да прерасне в традиция, която да включи и други различни пространства. На галериите си, движени с възторг и лични сили в не изключително благоприятстващата среда, те очевидно гледат като на домове, които от време на време отварят вратите си за разкоша на ексцентрични събития.

 Aura на Симеон Симеонов
© (c) Swimming Pool

Aura на Симеон Симеонов

Първото, довечера - " Небесно синьо утро, залез и път след залеза ", ще бъде диалог за творбите на Спасов плюс апаратура, която желае да онагледи музиката. Един от проводниците на актуалната класическа музика в България, Спасов е изключително прочут с интерпретациите си на българския фолклор посредством похватите на авангардната комбинация. Освен на симфонии, концерти, музика за спектакъл и филм, солови и изключително хорови песни, които му донасят интернационална популярност, той написа една (незавършена) опера и пиеси в духа на инструменталния спектакъл, които назовава хепънинги.

Това завещание ще бъде припомнено с диалог с музиковеди и преподаватели от ръководената от него Академия за музикално и танцово изкуство в Пловдив довечера, както и с пърформативен концерт на 30 септември от 19 ч. В него ще прозвучат творби за пиано, глас, цигулка и бонгос с Димитър Наков (пиано), Ева Перчемлиева-Тъканова (сопран) и Недялчо Тодоров (цигулка), които обаче няма да бъдат показани в класическия формат, а ще употребяват забавното пространство на галерията с басейн на покрива и две тераси, позволявайки на посетителите да се движат из концерта.

 Aether
© (c) Swimming Pool

Aether

Преди това обаче, още през днешния ден в среднощ, ще стартира пърформънсът Bodily Templates на Войн де Войн в Aether. Художникът, който от известно време е в София и дори стопанисва лично пространство - първо за хора и след това за изкуство, споделя той - стартира като актуален танцьор в Холандия, преди да стартира да демонстрира личните си пърформънси тук-там като Музея за модерно изкуство MoMA и изложбата Documenta. Те постоянно са свързани с продължителни обстановки в затворени пространства, в които той въвлича публиката в другарство. Сегашният ще има четири цикъла в продължение на 24 часа и за малко ще бъде пресечен от откриването на инсталацията на Симеон Симеонов Aura (18-22 ч. в петък). Тя съставлява пневматична мембрана, която последователно се издува, с цел да погълне цялото пространство.

След уикенда инсталацията, въодушевена от Иван Спасов в Swimming Pool, ще може да бъде прегледана до 8 октомври.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР