Две иновативни къщи ще бъдат построени във Велико Търново за

...
Две иновативни къщи ще бъдат построени във Велико Търново за
Коментари Харесай

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново

Две новаторски къщи ще бъдат издигнати във Велико Търново за новия спешен център за лица, с който общината ще оказва помощ на хора в неволя. Това оповестиха на конференция заместник-кметът на Старата столица проф. Георги Камарашев, шефът на общинската дирекция „ Проекти и стратегии ” Мариела Цонева и основният специалист в обществената дирекция Жоро Ковачев. В двете къщи краткотрайно ще бъдат настанявани пълнолетни лица, потърпевши от домашно принуждение, трафик на хора или друга форма на употреба, също мъже и дами, останали краткотрайно без дом поради бедствена обстановка – пожар, наводняване, хора в риск и други

Проектът на Община Велико Търново „ Кризисен център за лица ” е част от утвърдената капиталова стратегия по оперативна стратегия „ Региони в напредък ” 2014-2020. Осигуреният финансов запас за строителството е за над 2,1 милиона лв.. Срокът за построяването и оборудването на двете новаторски къщи е 30 месеца, към този момент е определен реализатор. Очаква се строително-монтажните работи да започват през април.

Сградите ще бъдат оптимално енергийно ефикасни – те ще бъдат издигнати със модерни изолационни материали. В тях ще бъдат внедрени разнообразни системи – за запазване и филтриране на дъждовна вода, за лично произвеждане на ток посредством слънчеви колектори и други Така ще се реализиран оптимални икономии на разноските за консумация на ток, вода, отопление и прочие

Заместник-кметът проф. Георги Камарашев уточни, че Част от новаторската процедура може да бъде употребена и при построяването на бъдещи обекти от сходен темперамент.

За основаването на обществената услуга в спешния център и за първичното кадрово обезпечаване ще бъде създаден и предпазен план по оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” 2014-2020.

Впоследствие дейностите ще бъдат финансирани от държавния бюджет. Кризисната намеса, в това число посредством работата на мобилни екипи, както и ограниченията за поддръжка /индивидуална, психическа, юридическа, обществено включване/ ще са с дълготрайност три седмици, три или шест месеца. Всичко това ще е гратис за потребителите на бъдещата обществена услуга.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР