Две инициативи за любителите на велосипедите ще се проведат на

...
Две инициативи за любителите на велосипедите ще се проведат на
Коментари Харесай

Поход и маратон за велосипедисти в Стара Загора

Две начинания за феновете на велосипедите ще се проведат на 21 април, неделя в Стара Загора. Велопоход “Заедно” в поддръжка на хората с хемофилия провежда Българската асоциация по хемофилия (БАХ). Такива походи ще се състоят и в още четири града в страната - София, Пловдив, Варна и Бургас. Четвъртата подред акция тази година ще се организира под мотото “Движението е смяна! “. С него уредниците приканват всички дружно да се движат напред, с цел да може като сътрудници общественият бранш и здравните институции да основават по-благоприятна среда за болните от хемофилия. Само по този метод ще се обезпечи достъп до медикаменти и модерни способи на лекуване за тежкото заболяване. С похода БАХ отбелязва Световния ден на хемофилията. Походът потегля от “Жабките” в 11 часа.
В неделя ще се организира и маратон пo плaнинcĸo ĸoлoeздeнe и бягaнe, който се провежда от вeлoĸлyб „ Зapатa “ с поддръжката на общинa Cтapa Зaгopa и Tуристическо сдружение „ Cъpнeнa гopa “.
Старт-финалът на надпреварата ще бъде на поляната до кортовете за бадминтон в парк “Митрополит Методий Кусев”. Участниците, дребни и огромни, ще се движат по трасета, избрани от уредниците и ще се позволяват единствено регистрирани състезатели с изправена екипировка и велосипед.
Хемофилията е заболяване, при което организмът не създава някоя от съставките на кръвта, отговарящи за нейното съсирване. Хемофилиците не кървят по-интензивно, а по-дълго време.
Без лекуване на заболяването може да се стигне до кървене, мощна болежка, тежки промени в ставите и инвалидизация в ранна възраст. Липсата на съответно лекуване може да докара до дребна преживяемост на пациентите.
За първи път Световният ден на хемофилията - 17 април, се отбелязва през 1989 година от Световната федерация по хемофилия. На тази дата е роден създателят на федерацията Франк Шнабел. Денят през днешния ден се отбелязва допълнително от 100 страни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР