Две хуманитарни организации и очевидец, който говори с CBS News,

...
Две хуманитарни организации и очевидец, който говори с CBS News,
Коментари Харесай

Израел е обвинен в използване на противоречиви снаряди с бял фосфор в Газа на фона на войната с Хамас

Две филантропични организации и свидетел, който приказва с CBS News, упрекнаха израелските сили, че са употребявали снаряди с бял фосфор при бомбардирането си на Ивицата Газа през последния седмица, което съгласно критиците може да е нарушаване на интернационалното право, изискващо военните сили да подхващат всички вероятни защитни ограничения, с цел да избегнат пострадване на цивилни лица. демонстрират, че Израел е употребявал муниции с бял фосфор " в гъсто обитаеми цивилни региони на Газа.

Организацията сподели, че фотосите, направени на 9 октомври, демонстрират, че войските на Израелските сили за защита (IDF) са позиционирали 155 мм гаубици M109 покрай южния град от Сдерот, почти на осем благи от границата с Газа - много на поразително разстояние от палестинската територия за оръжията.

Тези изображения демонстрират " артилерийски снаряди M825 и M825A1, които също са обозначени с D528, идентификационен код на Министерството на защитата на Съединени американски щати (DODIC) за патрони въз основата на бял фосфор ", се споделя в изказването на Amnesty.

Amnesty съобщи, че е прегледала и геолокирала видеозапис от нахлуване на 11 октомври против пристанището на град Газа и удостовери, че изображенията демонстрират, „ където се виждат муниции с бял фосфор, употребявани в тандем с нещо, което наподобява общоприетоо мощно избухливо артилерийски снаряди. "

по-ранен отчет, твърдещ използването на бял фосфор в Газа от основаната в Ню Йорк организация Human Rights Watch (HRW), изрично отхвърли каквото и да било потребление на бял фосфор в Газа на фона на едноседмичното бомбардиране на палестинската територия като възмездие за невижданата терористична офанзива, подхваната от управниците на Хамас в района на 7 октомври. 

Информационната организация Ройтерс цитира израелски боен представител, който сподели в петък, че „ настоящото обвиняване, отправено против IDF (Израелските отбранителни сили ) във връзка с потреблението на бял фосфор в Газа е недвусмислено погрешно. “

„ IDF не е разположила потреблението на такива муниции “, цитира Ройтерс думите на IDF.

Human Райтс Уоч (HRW) упрекна Израел в потреблението на боеприпаси с бял фосфор в Газа и Ливан в отчет от четвъртък, заявявайки, че потреблението на такива оръжия излага цивилните на риск от съществени и дълготрайни пострадвания.

HRW съобщи, че е имало прегледа голям брой видеоклипове в обществените медии, за които удостовери, че са снимани в пристанището на град Газа, и разпознава боеприпасите, употребявани при удара, като 155-милиметрови артилерийски снаряди с бял фосфор.

Организацията прегледа и два видеоклипа от 10 октомври от места покрай израелско-ливанската граница, които съгласно него демонстрират бял фосфор, употребен от израелските сили.

Използването на бял фосфор в гъсто обитаемоте региони на Газа нарушава условието на интернационалното филантропично право за взимане на всички вероятни защитни ограничения за отбягване на пострадване и загуба на живот на цивилни, сподели HRW.

Свидетел в мощно бомбардираната Газа сподели пред CBS News, че е видял " бял пушек " в небето в сряда на пристанището на града, което е в сходство с офанзивите с бял фосфор, които той твърди, че израелските сили са направили в Газа преди този момент. Свидетелят е фоторепортер, който пожела анонимност. Той сподели, че е видял линии бял пушек да падат в небето над пристанището на Газа в сряда сутринта.

„ Видяхме пушене, бяло пушене, идващо от небето… доста линии, които за мен, като фотограф, работещ през 2008 и 2009 година, си припомням “, сподели мъжът.

Израелската войска беше упрекната в потребление на муниции с димна завеса с бял фосфор по време на своята атака в Газа през 2008-2009 година, макар че IDF съобщи през 2013 година, че последователно приключва потреблението на оръжията.

Свидетелят, който приказва с CBS News, сподели, че той и други публицисти са усетили миризмата на чесън, до момента в който пада белият пушек – известна характерност на мощно запалимия бял фосфор.

Какво е бял фосфор?

Белият фосфор е химическо вещество, сходно на восък, постоянно жълтеникаво или безцветно, и хората, които са били очевидци на офанзиви, постоянно оповестяват за миризма, сходна на чесън.

Запалва се неотложно, когато влезе в контакт с О2 и главната му функционалност в оръжията е да гори бързо и блестящо. Той е кадърен да прогори кости и даже метал. Често се употребява като маркер или за обезпечаване на видимост по време на обстрел с стандартни оръжия, само че може да се употребява и като опустошително ефикасен запалим арсенал.

Не е неразрешен като химическо оръжие според интернационалните конвенции и Съединените щати по-рано признаха, че са употребявали химикала в офанзивата във Фалуджа по време на войната в Ирак през 2004 г. 

Използването на бял фосфор наоколо до цивилни е неразрешено според Протокол III от Конвенцията на Организация на обединените нации за някои стандартни оръжия. Израел не е страна по съответния протокол от конвенцията на Организация на обединените нации, който Съединени американски щати са подписали.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР