Две големи глинени гърнета, в които през Средновековието съхранявали зърно,

...
Две големи глинени гърнета, в които през Средновековието съхранявали зърно,
Коментари Харесай

Две делви на Римския форум - ето какво има в тях

Две огромни глинени гърнета, в които през Средновековието съхранявали зърно, са открити от археолозите на разкопките на Римския конгрес до Цар-Симеоновата градина. Разкрита е и част от средновековна постройка, градена от камък и тиня върху античния площад. По-ценната находка е мраморен подиум, върху който през 1.-2. век се извисявала антична колона като декорация на античния площад.

Допълнителното изследване на терена стартира преди две седмици, с цел да може по-късно строителите от компания " Драгиев и ко " да вдигнат подпорна стена в изкопа и да не се свлича пръстта, до момента в който облицоват пл. " Централен " с гранит.

Археолозите завършват работата и през идната седмица се чака комисия от Министерството на културата, която ще одобри осъщественото изследване, изясни ръководителят на екипа археолог Мая Мартинова. Част от новоразкопания терен ще бъде засипан с пръст, а на останалия следва реституция. Руините на античния град са обрасли с високи плевели и шубраци, които би трябвало да се почистят.

Екипът на " Градини и паркове " стартира почистването на южната част от римския конгрес против " Тримонциум ". Пет дървета бяха отрязани, а от общинското дружество обясниха, че това са саморасляци. Още едно дърво, тъкмо до оградата, ще бъде отсечено, тъй като е навръх оградата. И тази част от Форумния комплекс ще се реставрира.

Красивите иглолистни дървета на площада, засадени преди няколко години около Пощата, ще бъдат преместени на друго място. Засега не е ясно къде, само че това е планувано по плана за ремонт на площада.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР