Две годишнини от големи исторически събития за България отбелязваме днес.

...
Две годишнини от големи исторически събития за България отбелязваме днес.
Коментари Харесай

Прекланяме глави пред бележити подвизи от историята на България

Две годишнини от огромни исторически събития за България означаваме през днешния ден. На 20 юли се навършват по едно и също време 116 година от експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание и 151 година от подвиха на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Илинденско-Преображенското въстание е естествено продължение на опитите за политическо и духовно избавление и обединяване на българския народ. Избухва в Битолски, Солунски и Скопски революционен окръг.

В началото на януари 1903 година в Солун е призован конгрес на ВМОРО. В отсъствието на огромна част от представителите на революционните окръзи и на нейните най-видни водачи - Гоце Делчев, Даме Груев, Гьорче Петров и други, които са съперници на каквито и да било прибързани дейности, конгресът взима решение за оповестяване на общо въстание напролет на същата година. Макар и да не са съгласни с това решение, Гоце Делчев и неговите най-близки сподвижници се подчиняват. Те поставят старания единствено за неговото отсрочване през лятото на същата година и за превръщането му от навсякъде в стратегично, т. е. в дейности най-вече на въстанически чети в планинските и полупланинските региони, където дейностите на постоянната турска войска се допуска, че не могат да бъдат изключително ефикасни.

На извършения в Смилево областен конгрес е направен проектът за въстаническите дейности. Избран е управителен щаб в състав Даме Груев, Борис Сарафов и А. Лозанчев, на който е делегирано и правото той да дефинира датата на въстанието. На 21 април (по остарял стил) край с. Баница е погубен Г. Делчев. При все това подготовката за въстанието не стопира.

След конгреса в Смилево следва и различен конгрес, призован в местността Петрова равнища в Странджа, където е разискван проектът за въстаническите дейности в Одринско и е избран

съставът на бойното ядро в този регион: Михаил Герджиков, Л.Маджаров и Ст. Икономов.

Въстанието избухва на 20 юли (Илинден) 1903 година, откъдето идва и име му. Най-напред въстанието избухва в Битолския революционен окръг. Само за няколко дни то обгръща всички обитаеми пунктове в планинските местности на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевска кази (околии). Кулминационна точка на въстанието става завладяването на гр. Крушово и прокламирането на Крушовската република. На 6 август същата година въстанието избухва и в Одринско.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР