Две години след първите случаи на ковид държавите отчитат нови

...
Две години след първите случаи на ковид държавите отчитат нови
Коментари Харесай

WEF: Топ 3 рисковете пред света са свързани с околната среда

Две години след първите случаи на коронавирус страните регистрират нови пикове на заразяване поради разновидността Омикрон. Но пандемията остава в сянката на дълготрайните закани, свързани с изменението на климата, регистрира тазгодишният отчет на Световния стопански конгрес за рисковете пред света. Това е мнението на близо 1000 специалисти, международни водачи в бизнеса, държавния бранш и гражданското общество, взели присъединяване в изследването.

Пет от десетте закани пред човечеството с 10-годишен небосвод са свързани с околната среда. Неуспехът да се противодейства на климатичните промени, рисковите климатични феномени, както и загубата на биоразнообразие и срив на екосистемата заемат първите три места, демонстрират резултатите от изследването за разбиране на световните опасности (GRPS).

На идващите три места в класацията са сложени опасности, свързани с обществото. Те са ерозия на общественото доближаване, рецесии, свързани с обезпечаване на прехранване, както и опасността от инфекциозни заболявания.

Несправянето с климатичните промени се смята за най-голяма опасност за света както в средносрочен (2-5 години), по този начин и в дълготраен проект (5 - 10 години), с капацитет да нанесе съществени вреди на обществата, стопанските системи и планетата. Според болшинството от респондентите по тематиката се прави прекомерно малко: 77% считат, че интернационалните старания за намаляване на изменението на климата още не са почнали или са в начален стадий.
Реклама Песимизмът доминира
Експертите и водачите не са изключително обнадеждени за вероятностите пред човечеството. По-малко от 16% от респондентите на изследването са оптимистично или позитивно настроени, до момента в който голямото болшинство (84.2%) са " загрижени " или " разтревожени ".

Според отчета до 2024 година разрастващите се стопански системи (с изключение на Китай) ще спаднат с 5.5% под упования растеж на Брутният вътрешен продукт преди пандемията, до момента в който развитите стопански системи ще го надминат с 0.9%. Подобно раздалечаване сред страните ще затрудни света да се оправя с общи провокации.

Рисковете се разграничават съгласно времевите хоризонти. През идващите две години публичните проблеми като ерозия на общественото доближаване, утежняване на психологичното здраве, инфекциозните болести и рецесиите за прехранване са близки до екологичните закани, които са непрекъснати в кратковременен и дълготраен проект съгласно специалистите и водачите. Опасности от дългови рецесии и геоикономически борби пък се чакат през идващите 5 години, когато държавните управления ще се пробват да балансират фискалните си цели.
Реклама
Докладът въпреки всичко дава и мотиви за оптимизъм посредством образците за устойчивост по време на пандемията и препоръки за съдействие, по-голяма киберустойчивост и пореден климатичен преход.

През декември годишната среща на Световния стопански конгрес беше отсрочена заради разпространяването на вируса. Събитието беше планувано за 17-21 януари, само че най евентуално ще се организира при започване на лятото.
10-те най-големи закани пред света през идващите 10 години съгласно годишния отчет на Световния стопански конгрес. Източник: World Economic Forum Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР