Две години след опита за отцепване през 2017 г. каталунските

...
Две години след опита за отцепване през 2017 г. каталунските
Коментари Харесай

На "деня на Каталуня" сепаратистите са дълбоко разделени

Две години след опита за разединение през 2017 година каталунските сепаратисти ще създадат през днешния ден обзор на силите си - излизат на проява в Барселона. А през октомври се чака правосъдна присъда против водачите им.

От 2012 година насам отцепниците провеждат великански демонстрации на 11 септември, когато каталунците празнуват празника " Диада " - завладяването на Барселона през 1714 година от войските на Филип Пети по време на Войната за испанското завещание.

Под лозунга " Нашата цел е самостоятелност " демонстрацията, в която през последните години са взели участие над един милион души, ще стартира на площад " Испания " в Барселона в 17.14 ч. (препратка към 1714 година, когато Испания завладява Барселона). Тя ще се състои няколко седмици преди предстоящото през октомври разгласяване на присъдите на 12-те водачи на сепаратистите, чийто развой протече във Върховния съд на Испания от февруари до юни.

Някои от тях са зад решетките от близо две години; всички са застрашени от тежки санкции - до 25 години затвор в тази ситуация с някогашния вицепремиер на района Ориол Жункерас. " Наближава оповестяването на присъдата (от Върховния съд) и е значимо да се види, че започваме всеобща готовност ", съобщи за Агенция Франс Прес Елисенда Палусие, председателка на авторитетната сепаратистка асоциация " Каталунско национално заседание " (КНС) - уредник на демонстрацията.

Превъзмогване на различията

Но две години след неразрешения референдум от 1 октомври 2017 година, съпроводен с полицейско принуждение, и безрезултатната декларация за самостоятелност от 27 октомври - най-тежката политическа рецесия в Испания от 40 години, в сепаратисткия лагер към този момент няма единение.

През 2017 година всички разколнически партии действаха в обединен фронт. Днес двете съществени сепаратистки обединения, все по този начин ръководещи взаимно богатия район в Североизточна Испания, са надълбоко разграничени. " Заедно за Каталуня " на някогашния каталунски водач Карлес Пучдемон, избягал в Белгия през 2017 година, се афишира за " противоборство " с Мадрид, а " Републиканската левица на Каталуня ", ръководена от Ориол Жункерас, е склонна към по-умерен метод и разговор с централната власт.

Каталунският вицепремиер Пере Арагонес, мощният човек в " Републиканската левица ", насочва апел " присъдата да се схване отговорно ". " Колкото е по-тежка присъдата, толкоз повече реакции ще има, само че и по-силна нужда да се насочи тематиката в политическото русло ", съобщи той във вторник пред интернационалните медии. В този подтекст на различия КНС акцентира върху нуждата " да се реализира стратегическо единение като изискване за извоюване на самостоятелност. Първият стадий е да осъществим улиците на 11 септември ".

Фотогалерия: "Ние сме република " - по какъв начин мина първият "ден на Каталуня " след референдума >

В знак, че има воля за това, уредниците упорстват стачкуващите да оформят по улиците, които водят към площад " Испания ", огромна звезда, символизираща сплотяването на другите сепаратистки течения в името на общата цел - разединение от Мадрид.

Сепаратистките водачи се опасяват, че деятелите са комплицирани и митингът може да не е задоволително всеобщ.

Четирийсет и седем годишният историк Ким Алварадо, гражданин на Фигерас, не вижда причина да бие път до Барселона, с цел да взе участие в демонстрацията: " Сега сме в невъзможност и, опасявам се, това ще е вечно. За мен е ясно, че нито моето, нито идващото потомство ще види самостоятелност ", споделя той пред Агенция Франс Прес. Някои от най-радикалните деятели обаче приканиха митингът да се състои пред каталунския парламент, който да бъде окупиран. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР