Две години след като световната икономика беше в състояние на

...
Две години след като световната икономика беше в състояние на
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Икономиката навсякъде се забавя, 2019 г. ще е най-слабата от десетилетие

Две години откакто международната стопанска система беше в положение на " синхронизиран напредък ", изпълнителният шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева разгласи в специфична тирада, че новото положение е " синхронизирано закъснение ". Според нея главната причина за това са комерсиалните спорове, които единствено към края на 2019 година евентуално ще костват най-малко 700 милиарда $.

Ако през 2017 година съвсем 75% от стопанските системи по света са ускорявали растежа си, през днешния ден 90% го забавят, добави тя. Следващата седмица МВФ ще показа икономическата си оценка и прогноза малко преди взаимната годишна среща със Световната банка. В тях ще има инспектиране на досегашните прогнози за 2019 и 2020 година надолу, разгласи Георгиева.

В първата си огромна тирада, откогато оглави МВФ, тя сподели, че тази година темпото на напредък ще е най-слабото от началото на десетилетието. Това значи, че страни в усложнение, в това число тези, на които фондът оказва помощ, ще се изправят пред още проблеми.

Не на всички места се сгъстяват облаци - съвсем 40 зараждащи и разрастващи се пазари ще реализиран действителен напредък от над 5% от Брутният вътрешен продукт, като половината от тях са в Африка на юг от Сахара. В Съединени американски щати и Германия безработицата е на исторически ниски нива. Но в някои от огромните разрастващи се пазари като Индия и Бразилия забавянето е напълно очевидно, в Китай то върви обратно след години на мощен напредък, а еврозоната би могла да се показа по-добре, добави ръководещият шеф.



Причините за икономическото закъснение са разнообразни, само че общото сред тях е, че се отварят разломи, счита Георгиева.

Според нея растежът на световната търговия съвсем е западнал и откакто толкоз пъти е предупреждавано за заплахите, стартира заплащането на цената за комерсиалните войни.

Значително отслабнаха индустриалната и капиталовата активност по света. Скоро има заплаха да бъдат наранени услугите и потреблението. А разломите се уголемяват и несигурността пораства, в това число поради Брекзит.

Обхватът на разногласията минават оттатък няколко страни и навлиза в нови браншове. Валутите още веднъж са в центъра на вниманието и заради това, че стопанските системи са толкоз обвързани, още доста страни скоро ще усетят резултата.

Дори наклонността да бъде обърната следващата година и през 2020 година да стартира растеж, сегашните различия може да провокират промени, които ще продължат цяло потомство - прекратени вериги за доставки, унищожени търговски браншове и " цифрова Берлинска стена ", принуждаваща страните да избират сред разнообразни софтуерни системи.

Георгиева счита, че цел на МВФ и страните членки би трябвало да бъде запълване на тези разломи с координирани дейности, започвайки от разрастване на капацитета за основаване на напредък в търговията.

И би трябвало да се работи в този момент - в това число по законни паники, свързани с търговски практики, дотации, трансфер на технологии и отбрана на интелектуални права - тъй като вторичните резултати като загуба на доверие и реакции на пазара ще причинят загуби на всички. Споменатите 700 милиарда $ са към 0.8% от световния Брутният вътрешен продукт, или колкото е размерът на швейцарската стопанска система.

" Когато става дума да подобрим стандарта на живот на хората, сложната работа стартира от личните ни страни. Лично научих този урок от израстването ми оттатък Желязната завеса. Видях високата цена на неприятните политики, само че и по какъв начин бързото прекосяване към положителни политики с интернационална помощ може да помогне на една страна и народа ѝ да се върнат по пътя на просперитета. "

В умозаключение Георгиева посочи, че в случай че последва по-рязко от предстоящото закъснение на международната стопанска система, може да се наложи предприемане на координирани фискални ограничения. " Но дано го заявя ясно - към момента не сме достигнали подобен стадий. Обаче в подготовката на опцията за координирана реакция да помним съвета на Шекспир: " По-добре 3 часа по-рано, в сравнение с минута по-късно. "

Източник: dnevnik.bg
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР