Две години преди трагичния случай в Нови Искър семейството на

...
Две години преди трагичния случай в Нови Искър семейството на
Коментари Харесай

Неподозирани досега тайни, за четворния убиец Георги, излизат наяве

Две години преди трагичния случай в Нови Искър фамилията на 26-годишния Георги е събирало средства за лекуването му. Това се схваща от профила на майка му Ирена Ранова във Фейсбук, която неведнъж през последните години е споделяла тежката обстановка в фамилията си. За болесттите си Георги е получавал помощ от 87 лева, а преди година майка му е изгубила правото си да бъде персонален помощник на него и брат му, който също е с над 90% неработоспособност, предава " Дарик ".

Вчера сутринта стана ясно, че младият мъж е умъртвил цялото си фамилията по изключително нечовечен метод, поради което беше арестуван от полицията. 

Въпреки, че в първите публични изказвания по случая представителите на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата изрично обявиха, че няма информация 26-годишният Георги да е имал психологично заболяване, се оказва, че това не е тъкмо по този начин. Според изявления на майка му Ирена в профила й в обществената мрежа, в последните три години дамата неведнъж е отправяла апели за помощ за справяне със болесттите на сина й.

Моля за помощ за сина си Георги Иванов Георгиев, средствата са нужни незабавно. Всичко е оповестено в Българска национална телевизия акции. Не му остава доста време живот. Необходими са 6000 лева за лекуване ", написа дамата през март 2018 година

От информацията, оповестена на уеб страницата на Българска национална телевизия, излиза наяве, че Георги страда от туберкулоза в късен етап, психологично заболяване, травматична епилепсия, алергичен артрит, себореен дерматит и други " Специфичното лекуване е дълго и дълготрайно, а неговото семейство не е в положение да поеме всички разноски. Георги има брат, който също има болести. Майката е персонален обществен помощник на двамата си сина, а бащата е пенсионер ", гласи още апелът за помощ.

От оповестената от майката информация се схваща също, че " по рекомендация на експерти е належащо Георги да постъпи в Държавна психиатрична болница – село Карвуна, профилирана в лекуването на заболели с психологични разстройства и белодробна туберкулоза ".

Директорът на лечебното заведение Нягол Няголов изясни, че фамилията не се е свързвало с болничното заведение: " Ние сме единствената психологична болница в страната с поделение за лекуване на дейна белодробна туберкулоза. За подобен пациент, обвързван със случая в Нови Искър, не сме получавали документи нито от психиатрична работа, нито от експерти по белодробни болести. Мен малко ме озадачава държанието на околните. Те би следвало да потърсят поддръжка и консултация от лекари психиатри от Ново Искър, където им е обитаемото място. Тя щяха да ги осведомят за метода, по който би трябвало действат, с цел да осъществят лекуване на този техен непосредствен ".

На 28 март м. година Ирена Ранова написа в обществената мрежа: " Днес ме редуцираха от програмата " Независим живот ". Без предизвестие, когато и двете ми деца лежаха в болница в София. На някой му харесва моето място, само че не знае, че всичко е единствено на книга. Никой не се интересува от болните в тази страна. Сега ще ходя по пътя на пъкъла всеки ден. Благодаря на държавна за разбирането към болните си деца в Нови Искър ".

Проверка откри, че майката е била персонален помощник на двамата си синове, поради тежкото им положение и невъзможността им да се грижат сами за себе си. През 2017 година договорът й е преустановен поради края на плана и след това не е възобновен, а двамата братя са включени в листата на чакащите по новата стратегия.

Георги и починалият му брат Александър са били освидетелствани от ТЕЛК със надлежно първа и втора група неработоспособност и са получавали месечни фамилни и обществени помощи. Георги е подпомаган като пълновръстен човек с увреждания от 2015 година, като размерът на помощта е 87 лв..

След като през вчерашния ден Нови Искър осъмна с информацията, че 26-годишният Георги е умъртвил с секира майка си и татко си, брат си и баба си, проверяващите обясниха, че занапред психиатрична експертиза ще открива дали младият мъж е вменяем и може да дава отговор за дейностите си.

Според текстовете на Наказателно-процесуален кодекс в такива обстановки във връзка с човек, направил закононарушение в положение на безотговорност или изпаднал в такова положение, преди постановяване на присъдата съдът има няколко разновидността - да го съобщи на околните, в случай че поемат обвързване за лечението му под наблюдаване на психо-неврологически диспансер или наложително лекуване в нормално или профилирано заведение.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР