Две години преди пандемията от новия коронавирус да завладее света

...
Две години преди пандемията от новия коронавирус да завладее света
Коментари Харесай

През 2018 г. US дипломати бият тревога за опасността от Ухан

Две години преди пандемията от новия ковид да завладее света чиновници на посолството на Съединени американски щати в Китай са посетили няколко пъти проучвателен център в град Ухан и са изпратили две публични предизвестия във Вашингтон за незадоволителна сигурност в лабораторията, която е правела рискови изследвания за коронавирусите по прилепи. Шифрограмите породиха полемики в държавното управление на Съединени американски щати дали тази или друга лаборатория на Ухан е източникът на вируса - макар че към момента не съществуват безапелационни доказателства.

През януари 2018 година посолството на Съединени американски щати в Пекин предприе необикновена акция за неведнъж изпращане на американски дипломатически откриватели в Института по вирусология в Ухан (ИВУ), който през 2015 година се трансформира в първата лаборатория в Китай, постигнала най-високото равнище на интернационална сигурност в биологичните проучвания (известна като BSL-4). ИВУ пусна известие на британски за последното от тези визити, което бе на 27 март 2018 година Американската делегация бе ръководена от Джеймисън Фаус, общоприет консул в Ухан, и Рик Швайцър, консултант от посолството по въпросите на екологията, науката, технологиите и опазването на здравето. Миналата седмица ИВУ изтри известието от своя уеб страница, само че то може да се откри кеширано в Интернет.

Посетителите от Съединени американски щати се срещнали с  Ши Женли, началник на изследователския план, който от доста години разгласява научни известия за

 

коронавирусите у прилепите

 

През ноември 2017 година, месеци преди визитата на американските чиновници, екипът на Ши огласи изследване, което демонстрира, че подковоносовите прилепи, които обитавали пещера в провинция Юнан, са доста евентуално от същата популация на прилепите, която породи през 2003 година ковид на ТОРС (Тежкия изострен респираторен синдром).

Американските пратеници се впечатлиха толкоз доста от наученото, че изпратиха две шифрограми във Вашингтон, които не бяха секретни. Грамите предупреждават за слабостите в сигурността и ръководството в лабораторията на ИВУ и предлагат да се обърне повече внимание, както и да се даде помощ. Първата грама предизвестява също по този начин, че работата на лабораторията върху коронавирусите на прилепите и тяхното евентуално предаване от индивида съставлява опасност от нова пандемия сходна на ТОРС.

„ В контактите с учени в ИВУ те видяха, че в новата лаборатория има сериозен дефицит на уместно подготвени техници и откриватели, нужни за безвредното манипулиране на острозаразния материал “, се споделя в грама от 19 януари 2018 година, изпратена от двама чиновници от секциите за околната среда, науката и опазването на здравето, срещнали се с учените от ИВУ (Държавният департамент отхвърли да разяснява тази и други грами по тематиката.)

Китайските откриватели от ИВУ са получавали по това време помощ от Националната лаборатория Galveston в Медицинския филиал на Университета в Тексас и други американски организации, като китайците са желали и спомагателна помощ. Телеграмите са предложили

 

Съединените щати  да окажат спомагателна поддръжка на лабораторията в Ухан,

 

основно тъй като проучванията й върху коронавирусите на прилепите са значими, само че и рискови.

 „ Най-важното е, написа в една от грамите, че съгласно откривателите разнообразни коронавируси, сходни на ТОРС, могат да взаимодействат с ACE2, човешкия рецептор, нападнат от ковид на ТОРС. Тази констатация изрично подсказва, че коронавирусите от прилепи, сходни на ТОРС, могат да се предават на хората и да причинят ТОРС-подобни болести. От позиция на публичното здраве, това прави непрекъснатото наблюдаване на сходните на ТОРС коронавируси при прилепите и проучването на взаимовръзката животно-човек от решаващо значение за бъдещото прогнозиране и профилактиката на болесттите от коронавируси. "

Изследването е имало за цел да предотврати нова пандемия сходна на ТОРС, като планува по какъв начин може да се появи. Но още през 2015 година други учени се запитаха дали екипът на Ши не поема ненужни опасности. През октомври 2014 година държавното управление на Съединени американски щати наложи мораториум върху финансирането на всевъзможни проучвания, които вършат вируса по-смъртоносен или по-заразен.

Както мнозина акцентират, няма доказателства, че вирусът, който заразява света, е бил синтезиран; учените значително са съгласни, че идва от животни. Но това не значи, че не е

 

произтекъл от лаборатория, която от години е правила опити

 

с коронавируси от прилепи върху други животни, споделя Сяо Цян, откривател от Информационния филиал на Калифорнийския университет в Бъркли. „ Грамата демонстрира, че от дълго време има опасения за допустима опасност за публичното здраве, която идва от проучванията на тази лаборатория, в случай че не бъдат правени съответно и безвредно “, декларира той.

Съществуват сходни терзания по отношение на близката лаборатория на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в Ухан, която работи на равнище 2 на биосигурност - равнище, доста по-ниско от стандарта за равнище 4, поддържано в Института по вирусология в Ухан, съобщи Сяо. Това е значимо, тъй като китайското държавно управление към момента отхвърля да дава отговор на въпроси за произхода на новия ковид, и пресича всевъзможни опити да се ревизира дали някоя от лабораториите има роля за зародилата неволя.

Източници, осведомени с грамите, обявиха, че е трябвало да се подаде сигнал за паника по отношение на сигурността в лабораторията на ИВУ, изключително поради работата с коронавирусите на прилепите. Служителите на посолството са упорствали за повече американско внимание към тази лаборатория и повече поддръжка за нея, с цел да в профил проблемите си.

 

„ Грамата бе сигнален изстрел “,

 

сподели американски чиновник. „ Те молеха хората да извърнат внимание на протичащото се. “

В отговор на тези телеграми не е била предоставена спомагателна помощ на лабораториите от страна на държавното управление на Съединени американски щати. През последните два месеца телеграмите започнаха още веднъж да циркулират в администрацията, откакто породиха публични диспути дали лабораторията може да е източникът на пандемията и какви ще бъдат последствията за реакцията на Съединени американски щати против пандемията и за връзките им с Китай.

В администрацията на Тръмп доста чиновници в областта на националната сигурност от дълго време подозират, че ИВУ или лабораторията на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в Ухан е източникът на новата зараза от ковид. Според „ Ню Йорк таймс “ разследващата общественост не е показала доказателства, които да потвърдят това. Но един върховен чиновник на администрацията сподели, че телеграмите дават още едно доказателство в поддръжка на опцията пандемията да е резултат от лабораторна злополука в Ухан.

„ Разпространена е тезата, че това е просто изцяло естествено събитие. Доказателствата за приключване на болестта от лабораторията са косвени ", съобщи служителят.

 

Първоначалната версия на китайското държавно управление

 

- че вирусът тръгнал от рибния пазар – не е безспорна. Изследване на китайски специалисти, оповестено в сп. „ Лансет “ през януари, сподели, че първият прочут пациент, разпознат на 1 декември, няма връзка с пазара, както няма такава връзка и над една трета от инфектираните в първата огромна група.

Ши и други откриватели от ИВУ изрично отхвърлят, че тази лаборатория е източникът на новия ковид. На 3 февруари техен екип пръв заяви обществено, че вирусът, прочут като 2019-nCoV, е ковид, произхождащ от прилеп.

Междувременно китайското държавно управление наложи тотално блокиране на всяка информация, обвързвана с произхода на вируса. Пекин към момента не е дал на американските специалисти проби от новия ковид, събрани от най-ранните случаи. Шанхайската лаборатория, която разгласява новия коронавирусен геном на 11 януари, бе затворена небрежно от управляващите за „ поправяне “. Изчезнаха няколко от лекарите и публицистите, които първи оповестиха за разпространяването на болестта.

На 14 февруари китайският президент Си Цзинпин прикани за ускорение на приемането на нов закон за биологичната сигурност. В сряда CNN заяви, че китайското държавно управление е сложило строги ограничавания, изискващи утвърждение преди всяка изследователска институция да разгласява каквото и да е за произхода на новия ковид.

 

Въпросът за произхода е значим освен за вменяване на виновност

 

От основно значение е да разберем по какъв начин стартира новата пандемия от ковид, защото това ще даде насоки по какъв начин да се предотврати идната. Китайското държавно управление би трябвало да дава отговор на въпросите за лабораториите на Ухан, тъй като те са жизненоважни за нашето научно схващане на вируса, съобщи Сяо. Не знаем дали новият ковид е зародил в лабораторията на Ухан, само че грамата сочи заплахата там и оказва помощ да се разбере генезисът на пандемията, сподели той.

„ Не мисля, че това е доктрина на конспирацията. Мисля, че това е законен въпрос, който би трябвало да бъде разследван и да получи отговор, " сподели той. „ Ако разберем по какъв начин тъкмо е зародила болестта, ще имаме познание от основно значение за попречване това да се случи още веднъж. “
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР