Две години и половина след началото на пандемията COVID-19 пациентите

...
Две години и половина след началото на пандемията COVID-19 пациентите
Коментари Харесай

Учени измериха качеството на съня при преболедували COVID-19

Две години и половина след началото на пандемията COVID-19 пациентите не престават да изпитват разнообразни прояви на постковид синдроми. Например, разстройства в съня, излиза наяве от обява в

Екип от учени от Университета на Манчестър в Обединеното кралство изследва характера на нарушаванията на съня при хора, лекувани в лечебни заведения от вируса през последните два до седем месеца, а също и при такива, лежали в болница преди  10 до 14 месеца.

В наблюдението са били обхванати общо 638 души. В хода на проучването е приложена и методиката на така наречен Питсбърски въпросник за показателя на съня, измерващ неговата успеваемост, дълбочина, дълготрайност, чувство за тревога, отмалялост, унесеност, равнища на въодушевление. Така било открито, че 62% от участниците страдат от проблеми с качеството на съня си. Средностатистически, боледувалите от ковид спят с 65 минути по-дълго от преди. Въпреки това те имат доста понижен показател на отмора (минус 19 %) и понижена успеваемост на съня (3,83 %).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР