Две години без книжка и 2000 лева глоба грози всеки

...
Две години без книжка и 2000 лева глоба грози всеки
Коментари Харесай

Предлагат 2 години без книжка и 2 бона глоба за пияни шофьори

Две години без брошура и 2000 лв. санкция грози всеки водач, който кара пил. Това са част от предложенията на ГЕРБ за законови промени в Наказателен кодекс, а посредством тях и в закона за придвижването по пътищата.

От ръководещата партия анонсираха поправките още през седмицата, като предвидиха завишаване на глобите за дрогирани и пияни водачи, в случай че провокират гибел или тежки и междинни телесни повреди на пътя. От ГЕРБ разясниха, че ще желаят по-дълъг интервал за лишаване на книжката, в случай че бъде заловен лидер пил зад кормилото, само че тогава не разясниха за какъв период.

Така в случай че бъдат хванати с алкохол в кръвта от 0,5 до 0,8 промила, то водачите ги грози 1 година затвор и 1000 лв. санкция. Досега те се разминаваха без книжки единствено за 6 месеца и с 500 лв. глоба. Тези пък, които карат с над 0,8 до 1,2 промила в кръвта, ги грози да останат без брошура 2 година и да платят 2000 лв.. При наново нарушаване санкциите скачат двойно и стигат до 4000 лв.. Ако лидерът откаже да му бъде изработен тест, може да се озове в пандиза до 3 години, вместо досегашните 2 година и да заплати 3000 лв. санкция, вместо 2000 лв.. От ГЕРБ внесоха поправките си в деловодството на Народно събрание в петък, като ден по-рано такива към този момент бяха импортирани и от „ Обединени патриоти “, и „ Воля “. Първите желаеха дрогираните водачи да работят в моргите, а от „ Воля “ - да остават без книжки до живот, както и да се санкционират със солени санкции, в случай че единствено ги заловен с алкохол и дрога в кръвта. НФСБ пък настояха да бъдат прегледани импортираните от тях, още в края на май, оферти. Сега с изключение на обявените – от 2 до 8 година затвор, а при тежки случаи и до 12 година, най-малко 5 година зад решетките при гибел на пътя и отрегистриране на колата сред 1 и 5 години, от ГЕРБ уголемяват предложенията си. Те подвигат глобите и за породена гибел по несъобразителност, без значение дали лидерът е пийнал или изтрезнял. Така отсега нататък глобата ще е сред 3 и 8 години, а при тежки случаи може да стигне до 12 години. ГЕРБ на собствен ред също оферират завишаване на санкции. Така, в случай че даден водач бъде хваната с 1,2 промила в кръвта, да го грози до 5 години затвор, вместо досегашните 3 година, а санкцията да е до 1500 лв., вместо до 1000 лв.. При наново нарушаване пък да остане в ареста сред 2 и 6 години, а санкцията да е до 5000 лв.. До 5 бона санкция и до 5 години затвор грозят и водачите, които карат кола след приложимост на опиати. Ако бъдат хванати наново, глобата скача двойно – до 10 000 лв.. Чрез Наказателен кодекс се вършат ремонти и в закона за изтърпяване на наказванията, където се планува непоколебим режим и за умишлени закононарушения, когато съдът е постановил наложително лекуване зради алкохолна или наркотична взаимозависимост. В претекстовете си от ГЕРБ дават статистика на Министерство на вътрешните работи, съгласно която през 2017-та декларираните материали за каране на кола след приложимост на опиати са 2742. През 2018-та те към този момент са 3271. " Употребата на опиати и алкохол са измежду главните аргументи за произшествия с огромен брой жертви в България и Европа ", пишат в претекстовете си от ГЕРБ. През последните години се забелязвало и трайна наклонност за нарастване на делата против водачи, карали МПС след приложимост на опиати. С 600 били повече наказаните за 2019-та спрямо 2017 година В умозаключение от ГЕРБ акцентират, че поправките целят реализиране на предпазен резултат и по-голяма адекватност на наказването по отношение на резултата от действието и неговата социална заплаха.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР