Две глобални кризи показаха същността, възможностите за решения и действия

...
Две глобални кризи показаха същността, възможностите за решения и действия
Коментари Харесай

Глобална или национална Европа?

Две световни рецесии демонстрираха същността, опциите за решения и дейности на Европейски Съюз в този му тип - рецесията с бежанците и тази с ковид. Високопарните приказки за евроценности, взаимност и взаимопомощ се пропукаха. Защо? Защото 30 години ни възпитаваха в идеология на егоизма. Разрушаваше се публичният организъм сякаш в името на гражданското общество, в името на свободите на индивида. 30 години ни учеха да ненавиждаме страната, тъй като е неприятна. Изграждаше се целеустремено общество на потреблението, при което е значимо да консумираш и да се развличаш. В фетиш беше издигната цивилизацията на златния телец, на персоналните права и свободи, на джендър идеологията, на правата на обособени маргинални групи. Евролибералите ни внушаваха, че страната надали не би трябвало да отмре, а гражданските организации да поемат нейните функционалности. Да се построи Европа на районите, границите да изчезнат, да няма обособени народи, а единствено жители на Европа.

А в този момент, когато рецесията настъпи и страхът се настани в нашите души, всички се обърнаха към страната. Тя би трябвало да реши проблемите в опазването на здравето, да реши по какъв начин ще се оправи с безработицата, с помощите за бизнеса, за стопанската система. Всяка страна беше оставена сама да се оправя. И човек се пита - къде потънаха евроатлантическите полезности, солидарността, моралът. Или те бяха единствено за прикритие, с цел да се упражнява властта на транснационалните компании и финансовия капитал? Kакво стана с европейските институции като Европейски съвет, Европейски парламент, Европейска комисия? Просто изчезнаха. На последния съвет се изпокараха и не стигнаха до решение. Наднационалните институции претърпяха честен провал. Оказва се, че Европейски Съюз е взаимен единствено в глобите. Или, както сподели сръбският президент, солидарността и другарството са единствено на книга.

В тези тревожни и нелеки времена Китай, Русия и Куба се притекоха на помощ на нещастната Италия. Комунистически Китай и Куба, и ненавижданата Русия! Руски военни самолети кацнаха в страна от НАТО. Какво светотатство за апологетите на евроатлантическите полезности. Дори в тази тежка обстановка светът не може да се сплоти. Не желаят да анулират глобите против Венецуела и Иран. В Иран рецесията с ковид също е тежка и са нужни медикаменти, помощни материали, здравна инсталация. За неолибералите са значими геополитическите им ползи, а не животът на хората. А какво да кажем за настояването на Столтенберг да не се понижават даже в този момент военните разноски? Завчера тихомълком одобриха Македония в НАТО, а ние не защитихме личната си история и език, занапред ще сърбаме чорбата.

Какво стана със бранителя на Европа - Съединени американски щати? Ще отговоря с думите на един швейцарец: " А какво вършат американците? Затвориха всички люкове и желаят да създадат ваксина единствено за тях. " Това е реакция на публикация в италиански вестник, чийто създател се е извисил до умозаключението, че " 80% от помощта на руснаците е безсмислена ". Хибридната война продължава. На гърба на хората. Кризата с КОВИД-19 откри и слабостта на институции като Организация на обединените нации, СТО, МВФ, СЗО и Г-20. На видео-конферентната среща не се споразумяха да спрат комерсиалните войни, да отпаднат глобите. Тези организации също претърпяха честен банкрут.

Коронавирусът ни накара да открием кои са същинските полезности. А не някакви измислени и напудрени приказки за полезности. Кризата откри с какви дребни тематики сме се занимавали. Гейпаради, многочислени полове, по кое време да сменяме лятното със зимно време, кои опиати могат да се използват и други измислици на служителите в Брюксел. Сега се видя, че най-ценен е човешкият живот, а не шопинг туровете, развлеченията, пътуванията, скъпите курорти. Стана ясно, че може да се живее и без пармезан и горгонзола. Може да се живее по-просто, по човешки.

Не съм срещу Евросъюза. Но не съм за подобен вид на Европейски Съюз, който не е наясно в каква посока би трябвало да върви. Аз съм за съюза, за който са мечтали доста видни европейци. За Европейски Съюз на културно-цивилизационното многообразие, на взаимопомощта, на идентичността на нациите, за задоволителен суверенитет на страните, тъй като в случай че всяка от тях може да взема решение добре проблемите на обществото, тогава ще е мощен и Европейският съюз като цяло.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР