Две германски фирми - Vantage Towers и MOWEA започват пилотен

...
Две германски фирми - Vantage Towers и MOWEA започват пилотен
Коментари Харесай

GSM-антени в Германия ще бъдат захранвани с вятърни микротурбини

Две немски компании - Vantage Towers и MOWEA стартират пилотен план за преобразяване на телекомуникационните кули на мобилните оператори в енергийно самостоятелни уреди, които сами да създават нужният им ток посредством дребни вятърни турбини. Очаква се реализацията на плана да завърши през втората половина на тази година, защото е нужно да се получат съответните разрешителни.

Приблизително 752 от микро-турбините на MOWEA ще бъдат сложени на 52 обекта на Vantage Towers, като силата им ще бъде употребена за зареждане на оборудването на Vodafone. Телекомът има за цел да понижи въглеродния си отпечатък с 50% до 2025 и да бъде изцяло въглеродно безпристрастен до 2040-а.

При междинни ветрови условия се чака обектите да генерират общо 650 мВтч електрическа енергия (колкото е потреблението на към 60 семейства на година). Турбините са оразмерени по подобен метод, че да няма ненужно произвеждане на ток или да се постанова подобен да бъде връщан в мрежата. Целта е силата, която ще се създава от вятърните турбини на MOWEA, да покрива към и над ⅔ от потребностите на антените. Също по този начин те ще имат и спирачно устройство, което да ги блокира, когато вятърът е с по-висока скорост от 17 м/с. Перките пък са усъвършенствани и проектирани по подобен метод, че да шумът от тях да не надвишава децибелите на човешки диалект.

Средно на една телекомуникационна кула, според от енергийните ѝ потребности, може да бъдат инсталирани 8-16 турбини дребни турбини.
Реклама
Вивек Бадринат, изпълнителен шеф на Vantage Towers, разяснява, че " в случай че пилотният план е сполучлив има явен капацитет за бъдещо му разширение ", той може да се разшири до над 82 хиляди обекта в цяла Европа, с които разполага компанията. Ако на всички кули бъдат оборудвани с турбини, то създадената сила на годишна база може да надвиши 1 млн. мВтч.
Микро турбини за града и още нещо
Компанията MOWEA е основана като стартъп в Техническия университет в Берлин през 2016 година, а задачата и е изработването и усъвършенстването на широкодостъпни дребни модулни ветроенергийни системи. Те разрешават генериране на сила там, където не е допустимо слагането на огромни перки.

Техните артикули обгръщат необятен диапазон от евентуални локации- телекомуникационни кули, покриви на битови и офис здания, даже вътре в сградите- да вземем за пример в сървърните пространства. Турбините разполагат и с информационен интерфейс за смарт дистанционно управление.

От MOWEA споделиха за Капитал, че перките на техните турбини преднамерено се боядисват с черен цвят, с цел да спомагат ориентацията на птиците и да заобикалят рискове от конфликт.
Реклама Колко коства
От Vantage Towers отхвърлиха да разясняват размера на инвестицията по техния пилотен план " Wind-Powered Radio Tower ". MOWEA също отхвърлиха да разясняват финансови въпроси по телекомуникационния план и на питане за междинна стойност за една турбина те също не разясняват с точни числа, заявявайки че цената зависи от съответния план. Преди да се стартира работа по даден обект се проучват редица фактори. Например при ниски или незадоволителни равнища на вятърен капацитет, компанията отхвърля да извърши планове. Обикновено територии, които са по-близо до морето, имат по-голям капацитет и надлежно дават по-добра възвращаемост на инвестицията. Според MOWEA срокът за възобновяване на вложените средства е приблизително 6-7 години.

Според проучване на организацията към 1.3% от наличните по света 5.2 милиона телекомуникационни кули са захранвани с ВЕИ. Което основава необятно поле за приложение на технологиите на MOWEA - към този момент се водят диалози за консолидираното им в разнообразни мрежи в Европейски Съюз. За момента от компанията не са получили интерес от Балканите, само че се надяват до края на тази или идната година да има и такива планове.

В плана " Wind-Powered Radio Tower " с Vantage Towers те са подкрепени от иновационния развъдник на Vodafone- Vodafone Uplift с достъп до маркетинг и бизнес запаси на Vodafone.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Телекоми
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР