Две фирми могат да източат останалото гориво в потъналия през

...
Две фирми могат да източат останалото гориво в потъналия през
Коментари Харесай

Две фирми могат да източат горивото от потъналия „Мопанг“

Две компании могат да източат останалото гориво в потъналия през 1921 година до Созопол американски транспортен съд „ Мопанг “. На вчерашното съвещание на щаба е реализирано единодушие да се потърси помощта на единствените две компании, които дават услуга по източване на гориво, което се намира на дълбочина.

„ В случая дълбочината е на 25-30 метра. Търси се съдействието на транспортен съд, основан във Варна, който изпомпва и събира лекомислен разлив. Още през днешния ден ще се договаря с тези две компании. Корабът от Варна ще бъде на път всеки миг, макар че чиновниците от „ Морска администрация “ увериха, че към сегашния миг няма незабавна потребност да се вика този транспортен съд от Варна, защото разливът е напълно дребен “, заяви за БНР регионалният шеф на Бургас Вълчо Чолаков.

Изграждането на ограждащото оборудване към потъналия през 1921 година транспортен съд, който изпуска мазут, е почнало още в петък, откакто е получен сигнал от двама водолази за протичащото се приключване. Няма разлив, нито екологична опасност. Самата повреда е на към 4-5 км от плажа.

„ Оптималното количество, което могат да поберат тези резервоари е към 600 тона, само че все още не можем да кажем какъв брой има. Обсъдихме даже в елементи технология да можем да проверим външно най-малко до каква степен са цялостни тези резервоари”, разяснява транспортният министър Ивайло Московски, който дойде на инспекция в Созопол.

„ Непрекъснато плават кораби, които изхвърлят масла и горива, тъй като по този начин е по-евтино, доколкото знам от огромни капитани. Много хора, заради това, че няма да има наказване, изхвърлят всичко в морето “, разяснява геологът и водолаз Владимир Живков, създател на книгата "Карта на потъналите кораби по българското крайбрежие на Черно море ".
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР