Две фалшиви новини в два последователни дни избълва сайтът на

...
Две фалшиви новини в два последователни дни избълва сайтът на
Коментари Харесай

Фалшиви новини пак бълва „Дневник”


Две подправени вести в два поредни дни избълва уеб сайтът на Иво Прокопиев – „ Дневник”, сподели инспекция на „ Труд”.

В понеделник „ информационната” организация пусна манипулативен текст за плана за ново рибарско пристанище във варненския кв. Аспарухово, със заглавие „ Как морски плаж край Варна изчезна от кадастралните карти”.
Във вторник „ Дневник” за следващ път разгласява неистина за развиването на зимния туризъм в материал, озаглавен „ Министерският съвет апелира правосъдното решение за Пирин”.
И двата материала са офанзива против държавното управление, като очевидната цел е дестабилизация на ръководството.
Първата подправена вест касае плана за ново рибарско пристанище на брега на варненския квартал „ Аспарухово”. Според материала държавните институции са „ изтрили” част от плажа от кадастралните карти, с цел да може там да изникне пристанището. Основната теза на създателя е, че на картите към този момент липсвало оцветяването на линията. Дописката е илюстрирана със фотография на премиера Бойко Борисов и кмета на Варна Иван Портних, а под фотоса има саркастичен текст.
От Министерството на районното развиване обясниха в публична позиция, че информацията в кадастралните карти на региона не е променяна.
„ Оцветяването не е част от кадастралната карта и кадастралната информация. То служи за онагледяване на профилираните данни и облекчение на потребителите на Кадастрално-административната осведомителна система (КАИС) на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, която е единствено регистрационна. Информацията от КАИС няма силата на удостоверителен документ. Удостоверителни документи се издават от Агенцията по геодезия, картография и кадастър с автограф и печат”, написаха от Министерство на регионалното развитие.
В дописката „ Дневник” се базира на организация, обезпокоената от неналичието на оцветяване на картата. За нея „ Труд” към този момент писа – Камарата на геодезистите в България (КГБ). Според информацията на формалния й уебсайт в нея членуват 5 души. Един от тях е близкият до „ зелените “ и протестърите от „ Да, България “ Йоан Каратерзиян, който е и ръководител на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Малката Неправителствени организации няма нищо общо с представителната Камара на инженерите по геодезия (КИГ), основана през 2006 година. КИГ даже се разграничава от Комитет за Държавна сигурност (на СССР).
В „ Дневник” в последно време постоянно се базират на „ достоверния” си източник Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Тази организация е доста комфортна на Иво Прокопиев, тъй като преповтаря тезите на по този начин наречените „ десни” от обединението „ Демократична България”, в която са Политическа партия „ Зелените”, ДСБ на Атанас Атанасов и „ Да, България” на Христо Иванов. Трите партии се пробват да съборят държавното управление с неистини, популяризирани от присъдружните им медии от кръга „ Капитал”. В началото на седмицата Христо Иванов насочи тежки обвинявания към кабинета за срутва на Търговския указател. Но следствие на „ Труд” разкри, че точно Иванов е измежду виновниците за случилото се с ТР. Като правосъден министър от кабинета „ Борисов 2” той не разрешил отпущането на пари за компютърни лицензи, нужни за започването на работата на авариен център на ТР. А „ Дневник” в никакъв случай няма да пусне вест, която не е комфортна за „ дясното” обединяване, защото то се появи под дирижирането на Прокопиев.
По случая с Националния парк „ Дневник” както постоянно стартира лъжите на „ зелените”. Този път уеб сайтът изяснява по какъв начин юристите на кабинета са обжалвали решението на 3-членния състав на Върховния административен съд (ВАС), който на 27 юли анулира признатото от Министерски съвет отчасти изменение на настоящия План за ръководство на Национален парк „ Пирин”.
В дописката на уеб страницата на Иво Прокопиев има следната неистина – „ Делото е разпределено на състав, управляван от арбитър Ваня Анчева от VII поделение на съда”.
Пред „ Труд” адвокати от Върховен административен съд обясниха, че информацията по какъв начин делото е разпределено въобще не дава отговор на истината. Те обясниха, че жалбата е придвижена към оглавяващата VII поделение Ваня Анчева. Тя би трябвало да реши дали обжалването е възможно, след което ще изпрати резолюция до всяка от страните. Едва откакто се изминат тези стъпки, ще бъде избран 5-членния състав на Върховен административен съд, който ще даде ход на делото, а решението му ще бъде дефинитивно.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР