Две експлозии до летището в Кабул отекнаха минути преди 17

...
Две експлозии до летището в Кабул отекнаха минути преди 17
Коментари Харесай

Експлозии до международното летище в Кабул, има загинали

Две детонации до летището в Кабул отекнаха минути преди 17 часа българско време. Според представител на талибаните има 13 убити, в това число деца и доста ранени талибански бойци, охранявали летището.

Има известия за пукотевица в региона. Нападението най-вероятно е дело на атентатори самоубийци. Експлозиите са станали на един от страничните изходи на летището, прочут като Аби Гейт, намиращ се покрай хотел.

Взривното устройство е задействано от нападател самоубиец. Атентатът беше доказан от Пентагона. Сред ранените има американски военнослужещи.

Експлозиите са станали след серия от предизвестия от страна на разнообразни страни за допустимо и неизбежно нахлуване. Британският министър на въоръжените сили даже сподели, че офанзивата ще е до часове. На летището в афганистанската столица има огромна голям брой хора, очакващи евакуация.

Достоверни сведения за иден атентат в Кабул трансформираха хода на евакуацията. Англия, Съединените щати и Австралия предизвестиха жителите си да не вървят на летището в Кабул, само че евакуацията не стопира. Канада, Белгия, Нидерландия, Финландия, Унгария преустановиха извеждането на искащи да изоставен Афганистан.

По-рано беше обявено, че американското разузнаване разполага с данни, че клон на " Ислямска страна " замисля набези. Опасенията се ускоряват от обстоятелството, че с настъплението на талибаните от затвори в Афганистан са избягали 100 поддръжници на терористичната формация, а талибаните избраха за министър на защитата някогашен пандизчия от Гуантанамо.

Европейският съюз е евакуирал целия си личен състав като се изключи няколко дипломати. Вашингтон се надява на в допълнение време.

" Талибаните се ангажираха да разрешат безвредното евакуиране на американци, жители на трети страни и афганистанци в риск и след 31- ви август ", съобщи Антъни Блинкен, държавен секретар на Съединени американски щати.

Русия изтегля над 500 души, измежду тях има и украинци. Всички съветски жители, които желаеха изоставен Афганистан отпътуваха, заяви посланикът на Русия в Кабул Дмитрий Жирнов. Извеждането е станало със съдействието на талибаните и Съединените щати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР