Две дружества, собственост на Столичната община, получиха разрешение да теглят

...
Две дружества, собственост на Столичната община, получиха разрешение да теглят
Коментари Харесай

Общински дружества взимат 55 млн. лева заеми от ББР

Две сдружения, благосъстоятелност на Столичната община, получиха позволение да теглят заеми за общо 55 млн. лв. от държавната Българска банка за развиване (ББР). Става въпрос за затъналата в задължения " Топлофикация-София " и транспортната компания на общината " Център за градска подвижност " (ЦГМ), чиито доходи пострадаха съществено поради коронакризата.

Разрешенията за заемите бяха гласувани в четвъртък от общинския съвет.

Заради връщане на пари

" Топлофикация-София " получи зелена светлина да изтегли 40 млн. лв. заем от ББР за оборотни средства – погашение на заплати и други настоящи разноски. Причината за тегленето му е предстоящият дефицит на пари през лятото, когато сдружението би трябвало да приспадне суми от сметките на клиентите си поради понижената със задна дата цена на газа. Битовите и стопанските клиенти би трябвало да бъдат обезщетени 36.6 млн. лв. без Данък добавена стойност, а други 17.5 млн. лв. би трябвало да бъдат върнати във фонд " Сигурност на електроенергийната система ".

Това щяло да затрудни обезпечаването на настоящите разноски на сдружението и се налагало да се тегли заем. Той ще бъде провиснал от ББР, защото комерсиалните банки, с които от " Топлофикация-София " преговаряли, не дали предложения за заем, излиза наяве от признатия в четвъртък отчет.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР