Две досъдебни производства образува Окръжната прокуратура в Пловдив по случая

...
Две досъдебни производства образува Окръжната прокуратура в Пловдив по случая
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява случая със съборената къща на Шнитер в Пловдив

Две досъдебни производства образува Окръжната прокуратура в Пловдив по случая със съборената къща - част от колективен монумент на културата. Вече е изискана цялата налична документи, с цел да се наблюдава административният път, по който е издадено строителното позволение за обекта в центъра на града. Икономическа полиция също прави своя инспекция.

Пловдив

Прокуратурата е сезирана от кмета на регион „ Централен ". Незабавно след двата сигнала са назначени наблюдаващи прокурори.
Галина Андреева-Минчева, заместник-окръжен прокурор на Пловдив: Досъдебното произвеждане се води за закононарушение, изразило се в разпореждане на незаконна активност на територия, която е предпазена за запазване на културното завещание. Колегата е разпоредил на инспектората за запазване на културното завещание към министерство на културата да бъде осъществена инспекция.
Второто произвеждане се концентрира върху плановата и строителната документи за реконструкцията на къщата, чиято фасада по проект е трябвало да бъде непокътната. Вместо това обаче постройката е срината до основи.
Галина Андреева-Минчева, заместник-окръжен прокурор на Пловдив: Предвиденото в закона наказване за закононарушението е отнемане от независимост до пет години, както и санкция от 2 до 10 000 лв..
Младият пловдивски художник Явор Костадинов с горест минава около останките от фамозната къща, дело на архитекта Йосиф Шнитер. Преди години точно фасадата на паметника на културата въодушевила създателя за една от творбите му.
Явор Костадинов, художник: Сградата я няма. Тя ще стартира да изчезва последователно и от паметта. След толкоз доста случаи на архитектурно и културно завещание, което изгубихме в Пловдив, мъчно ми е да кажа, че съм сърдит. По-скоро чувствам нещо като оскърбление.
Според Явор казусът с опазването на старите знакови къщи се корени в непрекъснатата промяна на собствеността им. По думите на художника постоянно новите притежатели са лишени от възприятието за съпричастност към опазването на културното завещание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР