Две деца с българи родители, родени в Гърция, вече 20

...
Две деца с българи родители, родени в Гърция, вече 20
Коментари Харесай

ШОК! Заради бюрократични спънки български деца живеят като призраци без документи на остров Крит, Гърция готова да ги осинови

Две деца с българи родители, родени в Гърция, към този момент 20 години живеят като призраци без документи, поради бюрократични лостове в България. Гърция е подготвена да ги узакони. Историята, която наподобява на приказка стартира през 1998 година. Ражда се българче покрай Каламата в Гърция, само че родителите не го записват с име, а единствено с семейството на майката от Бургас. Когато навършва 6 години, родителите подписват цивилен брак, дават му име и го вписват с него и с семейството на бащата в Гърция, оповестява " Български вести ".

Не след дълго, когато Божидар е на 10 години майката напуща брачна половинка и детето си. Бащата получава настойничество и продължава да се грижи за него. Заради неналичието на финансови средства фамилията не е записало раждането на детето, както и брака им. Майката употребява тази опция и подписва брак в България. Приема семейството на втория си брачен партньор, с която и умира на 42-години през 2017-та година. През всичките тези години, бащата прави опити да се свърже с майката, с цел да оправят писмено нещата, само че тя се укрива.

Преди да навърши 18 години детето, бащата неведнъж се интересува по какъв начин да постъпи и какви документи са нужни, само че единствения отговор, който получава е „ би трябвало единодушието на майката и тя би трябвало да оправи нещата в България в нейната община… “. Това обаче се оказва „ задача невъзможна “! Детето преди година и половина навършва пълноправие и нещата стават още по-сложни! Не е записано в България, няма ЕГН и Акт за раждане от там. Не може да се записва, тъй като няма документ за идентичност и не може да премине граница, нито може да упълномощи някой за това. Майката е мъртва с недекларирано дете, а вторият й брачен партньор се води единствен родственик. Другият сходен случай касае Ангел, който е роден покрай град Атина преди повече от двадесет години, а година по-късно на белия свят се появява и неговата сестричка. За страдание и техните родители не са записали децата си на никое място.

Оставени в дом, прехвърляни от една институция на друга, Ангел минава вероятната 14 годишна възраст съгласно, която по гръцкото законодателство е допустимо осиновяване на деца. За благополучие сестричето му е избавено. Приемно семейство я приема, дава и гръцко име и осиновява като свое дете и до ден сегашен живее и благодари на мига, в които е била избавена от тежката орис на ориста си. Ангел обаче продължава самичък своя живот без родители и родственици, единствено благодарение на съзнателни чиновници в разнообразни гръцки държавни институции, които няколко години наред се пробват да издирят родителите му. Целта е една, да се легализира детето, като му се извадят документи и той стартира своя път в живота, борейки се самичък с компликациите.

Няколко пъти са правени контакти с българската полиция от гръцката прокуратура, майката е открита и известена, само че очевидно не е имало законово съображение да бъде притисната да издаде законовите документи на детето си, както и да го впише в общината в България издавайки му акт за раждане и ЕГН. Според българските и гръцките закони, в случай че децата са изоставени от родителите още в болничното заведение и родителите са се отказали от тях, страната вписва тези деца без родители(като неизвестни) и те имат право на 14 годишна възраст да получат съответните документи на база местораждане. За страдание, казусът на Ангел не е подобен. Той е роден и не е зарязан в болница, а на по-късен стадий и то без документи.

Според българското законодателство едно дете родено в чужбина може да бъде вписано в общината от родителите му или от упълномощено от тях лице. В този случай никой не е направил това, нито са дадени права на баба, дядо или трето лице да го свърши. Съдът в Гърция на два пъти се пробва да откри решение на проблема, само че Ангел навършва 18 години. Какво може да направи той, без документ, без име, без фотография, без адрес, без никой, искащ да му подаде ръка!?… Единственият останал правилен човек до него до през днешния ден (освен сестра му и приемното й семейство, живеещи далеч) е служителка на прокуратурата приела този случай надълбоко в сърцето си и бореща се да помогне на нашето българско дете до последно.

„ Това е втори сходен случай. Близо една година вървя по институциите в България и сезирам с проблематичното вписване на деца, родени в чужбина български жители. Към момента и за двете деца има предадени на българското посолство в Атина всички документи налични и за двете деца. Естествено посолство в тази ситуация е просто пощальон през Министерство на външните работи до съответните институции – Правосъдно министерство, ГРАО към Министерството на районното развиване и благоустройството, Общините в които се водят на доклад родителите на тези деца, както и Министерство на вътрешните работи издаващо крайните документи за идентичност “, разяснява ръководителят на българското сдружение на остров Крит, Петър Анастасов. Към днешна дата, отговор от на никое място никакъв и две пълнолетни български деца, български жители, към този момент втора година живеят като духове и призраци, без документи, без имена, без банкови сметки, без право да пътуват, без да могат да работят законно, трансформирали се в сенки освен поради грешките на родителите си, само че и поради тромавостта на системата. Куриозното в тази ситуация е, че от гръцка страна споделиха, че нямат проблем да създадат тези деца гръцки жители, в случай че България не го стори.

„ Колко деца български родени в чужбина се записват в законовия период не е ясно, нито какъв брой още има нерегистрирани! Защо родителите се бавят също не е ясно. Дали поради тромави процедури, скъпи разноски или просто неначетеност или незнание “, разяснява още господин Петър Анастасов. За жал има не един случай на деца навършили пълноправие и не регистрирани в България по една или друга причина. Съдбата на тези деца не е забележителна и в случай че умерено можем да упрекваме родителите, то кого да обвиним, в случай че тези деца са изоставени или без родители с права над тях!? Една голяма пропаст в българските закони е решаването на тези проблеми. На процедура такива деца след навършване на пълноправие остават без документи и на процедура всеки от тях живее като фантом, без да се водят на никое място на доклад.

Копирано от в. Български новини
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР