Две деца, избягали от войната в Украйна, тръгнаха на училище

...
Две деца, избягали от войната в Украйна, тръгнаха на училище
Коментари Харесай

Две деца, избягали от войната в Украйна, тръгнаха на училище в Бургас

Две деца, избягали от войната в Украйна, потеглиха на учебно заведение в България. Заедно с татко си, съумели да се изтеглят от Киев и намерили заслон в бургаския квартал Сарафово. Второкласникът Саша и братчето му, което е в 4-ти клас получиха първите си уроци по български език.

Антон Шаповалов съумява да напусне Украйна преди домът му, където живее с двете си деца, да бъде изцяло опустошен.

" Живеехме наоколо до Киев, на 15 километра. Моят дом беше опустошен, когато един танк застана на позиция и създаде изстрел. От дома ни нищо не остана ", споделя Антон.

Той и двете му деца в този момент са приютени при собствен другар в бургаския кв. Сарафово. Има двойно поданство и за това съумява да запише децата си в учебно заведение.

По-големият наследник на Антон е в 4-ти клас, а по-малкият е второкласник. Макар и единствено на 8 години, Саша бързо съумява да усвои материала в учебно заведение.

" Саша се оправя чудесно. Може да чете, да написа. Помагаме му учителите, учениците с каквото можем ", споделя Джена Скендерска, класен началник на Саша.

" Ще учат в допълнение 90 часа български език, с цел да могат да влязат по-бързо в българската просветителна система ", изясни зам.-директорката на ОУ " Христо Ботев " в Сарафово.

От Благоевград министърът на образованието изясни, че още на границата бежанците получават информация, че би трябвало да подадат заявки за бежански статут или на търсещи леговище, след който имат дава право децата им да бъдат признати в български учебни заведения.

" От тук нататък има две благоприятни условия. Едната е, в случай че имате компактна общественост в хотел в някаква база, в каквато сега ги настаняват, ние търсим преподаватели, които да отидат там да работят с децата. Отделно, откакто минат съответния медицински обзор те могат да влязат в българското учебно заведение ", сподели министър Денков.

Много от бежанците обаче, не са се записали и това ги стопира да запишат децата си на учебно заведение.

" Регионалното ръководство е посетено от повече на брой фамилии, само че единствено 8 все още са подали заявки за ориентиране, защото те чакат да придобият статут на емигрант ", сподели инж. Виолета Илиева, шеф на РУО-Бургас.

А Антон, ще остави децата си тук на учебно заведение и ще се върне, с цел да се бие за Украйна.

" Трябва да съумея да се снабдя с медикаменти и мисля, че до края на седмица ще реша този проблем и след това би трябвало да се върна в Украйна, където да водя война ", сподели Антон.

Антон се надява скоро войната да завърши, само че е решил двете му деца да завършат образователната година в България.

Репортер: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР