Две десетилетия след емитирането на първите евробанкноти и монети и

...
Две десетилетия след емитирането на първите евробанкноти и монети и
Коментари Харесай

Стари валути за милиарди евро бездействат 20 години след първата евро-емисия 

Две десетилетия след издаването на първите евробанкноти и монети и разпределението им измежду семействата в Европа, деноминиран в отказалите се от националните валути кеш за милиарди остава необменен. Общият размер, който към момента може да бъде предаден и осребрен от националните банки, е равностоен на жестоко 8.5 милиарда евро, демонстрират сметките на организация " Блумбърг ". Каква част от тях ще бъде конвертирана към този момент не е ясно, както не са известни и аргументите за какво това не е направено до момента. 

Вероятните пояснения варират от забравени под дюшеците и в бурканите спестявания до сантиметални мемоари от друга ера. Известно е обаче, че голям дял от тях (за над 6 милиарда евро) се намира в Германия, където известността на парите в брой не увяхва, а Бундесбанк е заявила че ще продължи да обменя немски марки в евро за безкрайно време. Нидерландия, Ирландия, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Естония също не престават да заменят националните си валути и монети в евро. Белгия и Австрия пък към момента обръщат единствено банкноти.

Други страни не са чак толкоз търпеливи: Франция, Испания, Италия, Гърция, Финландия, Кипър и Малта вече не обменят старите национални пари в единната европейска валута. В резултат на което испански песети, италиански лири, френски франкове, гръцки драхми, финландски марки, кипърски паунди и малтийски лири за над 5.5 милиарда евро са пропаднали. 

Португалия не обменя монети и ще спре да конвертира банкноти ешкудо през февруари 2022-а.

Евро-кешът е пуснат в послание на 1 януари 2002-а - три години след въвеждането на концепцията за единна европейска валута. Първоначално банкнотите и монетите се употребяват в 12 от сегашните страни членки на еврозоната: Германия, Франция, Австрия, Нидерландия, Белгия, Люксембург, Испания, Италия, Португалия, Ирландия, Финландия и Гърция. Впоследтвие поетапно се причисляват Словения, Кипър, Малта, Словакия, Естония, Латвия и Литва.  

Европейската централна банка продължава да създава проектите си да емитира нови банкноти. Това би трябвало да стане до 2024-а, като институцията обмисля да вкара и цифрово евро до 2030-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР