Две денонощия след стрелбата в Страсбург нападателят Шериф Шекат е

...
Две денонощия след стрелбата в Страсбург нападателят Шериф Шекат е
Коментари Харесай

Френските специални части ликвидираха нападателя от Страсбург

Две денонощия след стрелбата в Страсбург нападателят Шериф Шекат е премахнат от френските специфични елементи. Терористът се е укривал покрай мястото, където полицията изгуби следите му във вторник. При акцията няма потърпевши служители на реда 48 час.

Трима чиновници на градското ръководство на полицията в Страсбург унищожиха терориста Шериф Шекат, който във вторник безусловно разстреля мирни жители на коледен базар в града и се укриваше в продължение на 48 часа. Министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер съобщи, че нарушителят е разкрил огън по служителите на реда, които са се пробвали да го задържат и е умрял от ответните изстрели. Телевизиите демонстрираха фрагменти с обезвредения терорист.

Полицейски източници оповестяват, че Шекат е видян първо от жена, която незабавно е съобщила за него на правоохранителните органи. Очевидци описаха, че терористът е убит в региона на улица „ Лазарет “ №47. Експерти означиха, че съществуването на огромен брой видеокамери в този регион също е спомогнало за бързото откриване на Шериф Шекат.

По-рано полицията беше популяризирала снимка на 29-годишния гражданин на Страсбург, както и номер на гореща линия. Властите помолиха жителите да не се пробват да задържат сами нарушителя. Според специалистите този апел към популацията е изиграл значима роля за бързото и сполучливо привършване на интервенцията по обезвреждането му.

Издирването беше затруднено от обстоятелството, че полицията имаше работа със загрубял рецидивист. Шакат имаше 27 присъди във Франция, Германия и Швейцария, неведнъж е бил в пандиза. В тази връзка управляващите не изключваха вид, при който той се е укрил в прилежаща Германия, само че след това се отхвърлиха от тази версия и концентрираха своите сили в „ Нойдорф “. При спецоперация в сряда бяха арестувани околните родственици на нарушителя – родителите и двамата му братя.

В четвъртък бе обявено за ареста на пети човек от обкръжението на Шекат. По данни на вестник „ Паризиен “ това е притежателят на жилището, в който терористът се е укривал преди да извърши кървавото си действие. Полицията също по този начин разпита неговите две сестри и обискира парижкия апартамент на едната от тях. Въпреки че в издирването се бяха присъединили над 700 служители на реда и чиновници на службите за сигурност, първата интервенция по неговото задържане, провела се в четвъртък денем в „ Нойдорф “, не даде резултат.

След ликвидирането на килъра Шериф Шекат, президентът на Републиката написа в Туитър: „ Благодаря на нашите служби, полиция, жандармерия и военни. Цялото общество даде отпор на тероризма “.

Във вторник вечерта 29-годишният Шериф Шекат откри огън на коледен базар в центъра на град Страсбург. В резултат починаха трима души и други 13 бяха ранени. Шекат е войник на терористичната формация „ Ислямска страна “. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР