Две дами, занимаващи се с кино за деца. Наивни момичета,

...
Две дами, занимаващи се с кино за деца. Наивни момичета,
Коментари Харесай

Киното в училище, или как се учим да задаваме въпроси


Две дами, занимаващи се с кино за деца. Наивни девойки, неотдавна завърнали се от чужбина, или новите водачи на България? Ето кои са те: Ралица Асенова е координатор на кинообразователните стратегии CinEd – Европейско кинообразование за деца и младежи, иницииран от Френския институт в Париж, и „ Киното, 100 години младост “, самодейност на Френската национална филмотека, и е виновна за сполучливото им използване в България. Параскеви Карагеоргу създава най-големия обществен кинопроект за младежи на лондонската продуцентска къща Doc Society, в партньорство с BBC. Работила е в киноиндустрията в Полша, Словения и Белгия като програматор и кинокритик. Завърнала се в България, тя е самостоятелен продуцент на игрално и документални кино и програматор на фестивала София ДокуМентал, който имаше първото си издание през 2020.

С какво се занимава сдружение  Арте Урбана ?

Ралица: С кинообразование. Със съоснователя, Димитър Узунов, се познаваме още от студентските ни години в Париж и много естествено пренесохме работата си в България. Преди 5 – 6 години предизвиках концепцията за кино в учебно заведение, която стартира с фестивала “Срещи на младото европейско кино ”. След това си дадохме сметка, че веднъж в годината просто не е задоволително. Започнахме да организираме ателиета и стигнахме до стадий, в който планът към този момент е по-голям от нас самите. 

Какво съставляват тези ателиета и стратегиите, които вършиме? Показвате филми на децата и ги учите по какъв начин да вършат кино?  

Параскеви:  Имаме подбрана селекция от европейски филми. Организираме полемика преди, по време и след прожекцията и вършим извършения. В партньорство със Синед, организираме  " Началото на киното ”, където показваме филми на братята Люмиер. В други стратегии, например “Киното: 100 години младост ”, децата правят упражнения, свързани с киното.

Главната цел е снимането на техен авторски къс филм, който след това се демонстрира на фестивал в Париж.

Един такъв филм, “9 + 1 ”, отиде и на “Златна роза ”. 

Какви са децата, с които работите? 

Ралица:  За мен е доста значимо разграничението сред кликването и гледането на един филм, неговото схващане и разбор.

Стараем се изключително да достигнем деца отвън огромните градове,

тъй като там няма съвсем никакъв достъп до качествено културно наличие. 

Къде сте провеждали ателиета до момента? 

Ралица:   От началото на тази стратегия сме организирали прожекции и ателиета в над 40 обитаеми места в България. Те са ориентирани по едно и също време и към учениците, и към учителите, тъй като, в случай че желаеме да достигнем до повече деца – това неизбежно значи и работа с учителите. 

И още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР