Две чаровни български музикантки - пианистката проф. Ганка Неделчева и

...
Две чаровни български музикантки - пианистката проф. Ганка Неделчева и
Коментари Харесай

Почит към Васко Абаджиев

Две чаровни български музикантки - пианистката проф. Ганка Неделчева и цигуларката, нейна щерка, Александрина Боянова, бяха " виновници " да се трансформира 9 юни във значима дата в музикалния живот на столицата.

След авансово осъществена сериозна издирвателна и публицистична работа те сервираха на софийската аудитория част от камерното композиционно завещание, оставено ни от българския музикален талант Васко Абаджиев (14.01.1926 - 14.12.1978). С този концерт, озаглавен " Почит към Васко Абаджиев ", в действителност те сложиха началото на подготовката за отбелязване на 95-ата годишнина от рождението му. Почетен посетител на концерта бе племенникът на Васко Абаджиев - доктор Никола Караджов (живеещ в Германия), който дойде в София особено за събитието.

За необятната българска общност вероятно името Васко Абаджиев е синоним за талантлив цигулков виртуоз. Но в действителност той беше сложен музикант, който реализира високи резултати и в композиционното изкуство. В концертната стратегия бяха включени и изпълнени три негови композиции - Шакона за соло пиано, Девет капричии за соло цигулка и Соната за цигулка и пиано.

Изпълнението на Шакона бе осъществено от проф. Ганка Неделчева. С богато нюансирано звукоизвличане тя съумя правилно да " дешифрира " разнообразните авторови послания, по тази причина бе възнаградена с продължителни овации от многочислената аудитория. Това не бе изненада, тъй като името и изкуството на проф. Неделчева е добре известно измежду музикалната общност. В този подтекст, желае ми се по-често да я виждаме на концертния подиум!

Може би " гвоздеят " на програмата беше първото интегрално осъществяване в България на деветте цигулкови капричии, осъществено от младата Александрина Боянова. Това беше приятна среща с към този момент порасналата Александрина, която след образованието си в НМУ " Любомир Пипков " при Екатерина Драмалиева продължи своето музикално обучение в Ню Йорк. Явно то е било сполучливо, тъй като от програмата научаваме, че тя към този момент има докторска степен и реализира дейна концертна активност освен в Съединени американски щати. Интерпретацията й на капричиите се отличаваше с техническо съвършенство и искра!

Концертната стратегия приключи с осъществяване на Соната за цигулка и пиано от майката проф. Ганка Неделчева и дъщерята Александрина Боянова. Написана съгласно класическия 4-частен цикъл, в нея ясно се усеща младежкото светоусещане на композитора, чудесно пресътворено от интерпретаторките.

В умозаключение на този къс отзвук желая да припомня думите на акад. Борис Асафиев, че " Животът на музикалното произведение е заложен в неговото осъществяване ", и да задам " провокативния " въпрос: за какво понастоящем толкоз малко звучи в ефира стойностната българска музика?..
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР