Две бутилки рядко 60-годишно шотландско уиски Macallan бяха продадени за

...
Две бутилки рядко 60-годишно шотландско уиски Macallan бяха продадени за
Коментари Харесай

Продадоха на търг най-скъпото уиски в света

Две бутилки рядко 60-годишно шотландско уиски Macallan бяха продадени за над 1 милион $ в Хонконг, чупейки върха за най-скъпата бутилка, продадена на търг.

Двете бутилки от кехлибарената течност бяха продадени за над 2 повече от най-високата им предстояща стойност (около 573 000 долара), оповестява Bloomberg.

Според продажната цена уискито коства по 14 466 щатски $ за всеки сантилитър (10 мл, б.р.) на общоприетата бутилка от 75 сантилитра (750 мл). Тя е една от 12-те от лимитираната годишна продукция от 1986 година и е бутилирана, откакто отлежава 60 години в бъчва на шотландската дестилерия.

Рекордната бутилка е една от 12-те номерирани и подписани от италианския художник Валерио Адами, който проектира етикета. Другата бутилка също е една от 12-те със специфичен етикет, основан от Питър Блейк, английски поп актьор, нарисувал корицата на един от албумите на Бийтълс.

Предишният връх от над 624 000 $ за бутилка бе подложен през 2014 година още веднъж в Хонконг, когато бе продадена 6-литрова бутилка Macallan в бистър декантер на Lalique. Тя е 8 пъти по-голяма от общоприетата бутилка.

Цените на уискито съществено се покачиха през последните години, защото от ден на ден купувачи търсят редки единични малцове от Шотландия, в това число Dalmore и Port Ellen, както и японските дестилерии Karuizawa и Yamazaki.

 Снимка 357713
Източник:

Елитните отлежали уискита са толкоз търсени, че цените им надвишават в пъти тези на първокласните виновност.

От края на 2008 година показателят на цените на уиски, формиран от Rare Whiskey 101, нараства с 580%, до момента в който Liv-ex 100 Benchmark Fine Wine Index, отчитащ цените на напитката от гроздов сок, е повишен с към 50%.

" Нищо не може да се съпостави с представянето на уискито, то потвърди своя статут на различна инвестиция ", счита Даниел Лам, началник на виното и уискито в частсната аукционна къща Bonhams в Хонконг.

Докато реколтата на виното се дефинира от годината, в която е набрано гроздето, а бутилирането нормално се прави в границите на 16 до 24 месеца след прибиране на реколтата, възрастта на уискито е обвързвана с времето, прекарано в отлежаване в бъчвата. Например 60-годишният Macallan от 1926 година е бутилиран през 1986 година

Поради продължителните загуби, дължащи се на изпарение, известно като " дял на ангелите ", по-старите уиски създават по-малко бутилки, добавяйки към тяхната необичайност.

За разлика от виното, което би трябвало да се употребява в границите на часове след отварянето, бутилката уиски дава опция да й се насладите в продължение на една година откакто махнете тапата.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР