Две бременни българки, осъдени на по пет месеца затвор за

Две бременни българки, осъдени на по пет месеца затвор за ...

Наши бременни джебчийки може да отърват затвора в Малта.Две бременни българки, осъдени на по пет месеца затвор за джебчийство, би трябвало да бъдат преместени от затвора в болница "Матер деи" в Малта, където условията са по-адекватни на състоянието им, настоява техният адвокат, цитиран от местния Independent.

Етиен Калея е изпратил официален протест до директора на затворите в островната страна полковник Амександър Дали да изпрати жените в болница, или в противен случай да бъде държан отговорен за всеки медицински инцидент, който би се случил.

Жените Илиана Илиева (23) и Геновева Стоилова (25) са признали този вторник, че са откраднали дамска чанта от магазин. Били също така записани на охранителните камери. Те върнали откраднатото и сътрудничели на полицията, но били осъдени на по пет месеца затвор. Адвокатът им възнамерява да обжалва присъдата.

В протеста си той пише, че и двете жени са в напреднал стадий от бременността си. Той обяснява, че положението им е много деликатно, тъй като една от тях е заченала ин витро и при евентуална загуба на детето няма да може да зачене отново.

Калея твърди, че директорът на затвора е задължен да осигури това жените да бъдат държани в адекватни условия и да получават необходимата медицинска грижа.

Той споменава телефонен разговор, който провел с него, в който директорът твърди, че трябва да се консултира с екипа си, преди да вземе решение. Калея смята, че директорът би трябвало да знае какво се прави в такъв случай.

"Изключително безотговорно е от страна на затворническите власти това, че тези жени не са били посетени от гинеколог и не са трансферирани в болница, където да могат да реагират на всяко спешно състояние, имайки предвид напредналия етап на бременността им," пише адвокатът.

Отговаряйки му, директорът на затвора каза, че през последното десетилетие бременните затворнички са били държани зад решетките до момента, в който медицинският екип прецени, че трябва да бъдат преместени в болница.

Той добави, че медиците в затвора следят бременността на жените ежедневно и те получават всички нужни медикаменти. Освен това те били карани на гинеколог в "Матер Деи". Дали твърди, че двете жени са в нормално, стабилно състояние и нямат нужда от специални грижи.

Той съветва също така адвоката да поиска пускане под гаранция така, че българките да се намират "в по-добра среда" в домовете си, а не в затвора.

Превод: БЛИЦ
 

Източник: blitz.bg