Две български фирми спечелиха наградата на Европейската комисия (ЕК) за

...
Две български фирми спечелиха наградата на Европейската комисия (ЕК) за
Коментари Харесай

ЕК награди две български фирми за стартиращ бизнес по опазване на околната среда

Две български компании завоюваха премията на Европейската комисия (ЕК) за започващ бизнес в региона на опазването на околната среда. Грамотите се връчват всяка година на новосъздадени предприятия от страните-членки на Европейски Съюз, които оферират новаторски решения в региона на зелена сила, опазването на въздуха и водата.


Наградата на Европейската комисия е разграничена в две категории - за " зелени " и " сини " предприятия. Първите оферират нововъведения, свързани с въздуха, околната среща и зелената сила, а вторите работят в региона на опазването на водите. И двете отличени компании тази година са от България.
Кармену Вела - еврокомисар по околната среда: Европейската комисия поддържа нови хрумвания, които способстват за по-зелена планета. България този път е доста сполучлива, тъй като и двамата спечелили идват от България. Това значи, че тя е една от страните членки, които интензивно способстват за новаторски стратегии, хрумвания и планове за по-добра околна среда -дали става дума за вода, по-чист въздух или по-добро справяне с отпадъците. Така че благодаря, България, за приноса и продължавайте с положителната работа.
Фирмата ShiftIDEAS Биомик създава икономична и биоразградима опция на стиропор от селскостопански боклуци и гъби. От нейно име премията получи посланикът на България в Белгия Мая Добрева.

Фирмата Еnova e създала система за наблюдаване на замърсяването на водите,базирана на ново потомство биосензори.
Хюсеин Йеменджиев - основател на Enova: Крайни консуматори на нашия артикул могат да бъдат всички компании и лица или неправителствени организации, които имат ползи в мониторинга на качеството на водите, само че несъмнено това могат да бъдат и ВиК-дружествата, които всекидневно правят наблюдаване на питейни и отпадъчни води, могат да бъдат националните организации, които следят естествените води и могат да бъдат частни и държавни лаборатории, университети и други.
Целта и на двете млади компании е създадат научните открития потребни за бизнеса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР