Две американски ваксини, английска, руска, китайска – битката срещу Covid-19

...
Две американски ваксини, английска, руска, китайска – битката срещу Covid-19
Коментари Харесай

Защо предлагат да се поставя една доза от ваксината?

Две американски ваксини, британска, съветска, китайска – борбата против Covid-19 към този момент има своя войска, формирана от дребни флакончета. Скоро от нас ще се чака да изберем коя от имунизациите да си сложим. Препоръката към този момент е този избор да го прави персоналният ни доктор, само че обстановката се трансформира бързо. 

Както стана в този момент във Англия, където одобриха стратегия да се отсрочи втората доза от имунизациите, като се слага единствено първата, до момента в който бъдат обхванати в действителност огромен брой души и болестта се стопира. Едва ще пристъпят към реимунизацията.

Дали това е добра дълготрайна тактичност и не би трябвало ли въпреки всичко да се прави цялостният цикъл на имунизация, който планува реимунизация с втора доза? По този въпрос разсъждава професор Сорен Хайрабедян, шеф на Института по биология и имунология на размножаването в изявление по Bulgaria ON AIR.

" По мое мнение би трябвало да се съблюдава схемата на производителя. Втората доза дава по-високо равнище на сигурност. "

Професорът показва, че и при трите ваксини самите производители оферират втора имунизация. От друга страна неналичието на втора доза понижава % на успеваемост, само че понижава риска на странични резултати

При първите ваксинирани в България само 4 души са регистрирали странични реакции – слаби и към този момент отшумели.

" Става дума за хора, чиято имунна система е склонна да реагира по-силно. При втора среща с тези антигени има евентуална опция за по-силна реакция. "

Въпреки това проф. Сорен Хайрабедян прецизира: не трябва човек да си мисли, че като си постави втората доза, нещо неприятно ще му се случи, само че има такава теоретична опция.

" Например Пфайзер към този момент регистрираха съставките какви са, има полиетилен гликол, към него може да има реакции. Има натиск част от тези съставки да бъдат отстранени, тъй като се знаят страничните им резултати. "

" Все отново имунизациите са доста нови и не са тествани на огромни групи хора, занапред към тестването се включват младежи, бременни дами. "

Самата технология е такава, че се прави мускулна инжекция и в случай че самият човек няма към този момент развита реакция към нещо, тези странични реакции са в действителност незначителни, изясни професорът.

Междувременно пък стана ясно, че има косвени доказателства, че новият вариант на Covid-19, регистриран във Великобритания, към този момент е пристигнал и в България. Това заяви в изявление за Dir.bg шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

" Много е значимо да се знае, че разновидността не пречи на имунизациите, не пречи на диагностиката и също, че няма медицински доказателства, че е по-инфекциозна. И най-важното - няма никакви доказателства, даже в противен случай, че инфектираните с него прекарват по-тежко заболяването ", уточни проф. Кантарджиев

Всеки вариант, който е минал от животно по хората и прави епидемиологично разпространяване, мутира като по-прилепчив, по-лесно заразява други хора и нормално болестта минава по-лесно, успокои микробиологът и член на Националният действен щаб.

" Интересът на природата е вирусът да се запази, а той може да се запази единствено в жив човек. Всеки вирус, когато мутира по време на зараза прави по този начин, че хората да боледуват по-дълго и да не умират, с цел да може вирусът да се популяризира. "

 
Англия утвърди и имунизацията на Оксфорд
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР