Две американски технологични компании - Block и Blockstream, се подготвят

...
Две американски технологични компании - Block и Blockstream, се подготвят
Коментари Харесай

Заради скъпия ток: Копачи на криптовалути се обръщат към срънчевата енергия

Две американски софтуерни компании - Block и Blockstream, се приготвят да пуснат център за копаене на биткойни, напълно захранван от слънчевите лъчи.
Проектът започва през юни, а задачата на основателите му е създадат криптовалутите по-евтини и по-екологични.
Групата за цифрови заплащания Block, наричана преди Square, и експертът по блокчейн Blockstream са вложили по 6 милиона $ в пилотния план, който в началото би трябвало да създава към 0.1 биткойна дневно, заяви изпълнителният шеф на Blockstream Адам Бек пред Агенция Франс Прес.
Експерименталният център ще бъде ситуиран в Западен Тексас и ще бъде оборудван със слънчеви панели и акумулатори на Tesla, оповестява БГНЕС.
Центърът за основаване на биткойни може да употребява единствено непотребен потенциал от уреди, които генерират възобновима сила, като по-голямата част от електрическата енергия отива за елементарното домашно и бизнес ползване.
Копането на биткойни изисква серия от комплицирани компютърни калкулации, изискващи все по-голямо количество електрическа енергия.
Това не е първият план за криптовалута, който разчита напълно на възобновима сила.
В Салвадор, където биткойнът към този момент е публична валута, добивът се прави в геотермална електроцентрала, която употребява силата от близките вулкани.
Критикуван за голямото си ползване на електрическа енергия, секторът на криптовалутите се развива непрекъснато и в последните години е очевидец на раждането на няколко екоинициативи за рандеман на валута.
Миналата година десетки компании се сплотиха под шапката на Crypto Climate Accord и дадоха обещание да реализират въглероден неутралитет до 2030 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР