Двайсет са според последни данни загиналите в политехническия колеж в

...
Двайсет са според последни данни загиналите в политехническия колеж в
Коментари Харесай

Масовото убийство в Керч - подробности и коментари от руски издания

Двайсет са съгласно последни данни починалите в политехническия лицей в Керч на Кримския полуостров, осведоми министърът на опазването на здравето на Руската федерация Вероника Скворцова.

Освен причинителя - 18-годишния Владислав Росляков, учил в същото образователно заведение, който се прострелял със своята пушка-помпа " Бекас ", измежду жертвите са още 14 възпитаници, 11 от тях - малолетни, и петима чиновници, обобщава Българска телеграфна агенция.

Семействата на жертвите ще получат по един милион рубли, потърпевшите - по петстотин хиляди. Учебните занятия ще продължат; край всяко учебно заведение ще патрулират бойци от Росгвардия (бившите вътрешни войски), показва " Росийская газета ".

Вестник " Новие вести " цитира президента Владимир Путин, който даде обещание управляващите " да създадат всичко " за допустимо най-бързото излекуване на потърпевшите. Мотивите и версиите за нещастието се изследват най-внимателно и резултатите ще бъдат оповестени, увери президентът.

Трагедията на кримското крайбрежие е най-мащабното в историята на Русия всеобщо ликвидиране в образователно заведение, осъществено от стрелец, работил самичък, написа " Известия ".

В болница остават 44-ма ранени, 10 от тях са в тежко положение в реанимация.В Крим е разгласен тридневен печал. Мотивите за закононарушението, невиждано за Русия, ще се изследват от проверяващ екип отпред с генерал-майор Сергей Голкин, който е следил следствията на миналогодишния атентат в метрото на Санкт Петербург и пожара в мола " Зимна вишна " в сибирския град Кемерово през март, написа " Комерсант ".

Следствието към този момент откри, че Росляков е израснал в неблагополучно семейство. Баща му, неработоспособен, не е живял дружно с майка му, санитарка в ракова болница. Смятали я за член на сектата " Свидетели на Йехова ", импортирана от съветското правосъдно министерство в листата с екстремистки организации. Самият Владислав минавал за мирен юноша, имал междинен триумф в колежа, няколко пъти бил арестуван, откакто пил бира с другари, споделя изданието.

Според негови източници обаче криминалистите и тайните служби " засилено ревизират " дали килърът не е поддържал връзки с екстремисти, само че не религиозни, а от неразрешените в Русия украински националистически организации " Десен бранш " и УНА-УНСО ( " Украинска национална асамблея - Украинска национална самозащита " ). Последната била към този момент уличавана в подготовка на атентат в образователно заведение в Русия.

Засега обаче догатките, че Росляков може да е бил екстремист, не са доказани с нищо съответно, добавя " Комерсант ".

Разследването се управлява от ръководителя на съветското федерално разследване Александър Бастрикин, а шефът на Федералната работа за сигурност Александър Бортников е изпратил в Крим водещи специалисти в разкриването на терористични атентати, се споделя в публикацията.

Щом се разбра, че изключителното произшествие в техникума в Керч е съзнателно закононарушение, това породи основния въпрос: кой стои зад него? - написа " Лента ".

Електронният вестник цитира украинския президент Петро Порошенко, декларирал, че следствието на сходни случаи е значимо за Украйна, " тъй като Крим е украинска територия, а украинците, живеещи в окупация на полуострова, са жители на Украйна ".

" Аргументи недели " помества коментар на директорката на колежа Олга Гребенникова, сравнила детонациите в Керч с терористичния атентат в град Беслан в съветската република Северна Осетия по време на втората чеченска война. Командоси на чеченските сепаратисти взеха там заложници през 2004 година Властите оповестиха за 333 починали, в това число 186 деца.

Държавната дума разисква по-строги правила за издаване на разрешителни за оръжие, както и други превантивни ограничения против сходни нещастия. Например да се блокират интернет запаси, които могат да подбудят деца към закононарушения, заяви през днешния ден депутатът Анатолий Виборни от отрасловата комисия в съветския парламент, чиито думи помества на уеб страницата си " Ведомости ".

Масовият палач от Керч купил пушката - оръдие на закононарушението, на свое име, малко откакто навършил 18 години. Разрешително за ловно оръжие се издава в Русия, в случай че подателят на молбата е пълновръстен, има непрекъснато жителство, информации от нарколог и психиатър, не е осъждан и не е правил административни правонарушения през последната година, прибавя всекидневникът.

Психиатричният обзор за издаване на такава информация е първичен, просто една нереалност, декларира обаче психоложката Екатерина Блюхтерова пред " РБК ", представен от Би Би Си.

Александър Асмолов, завеждащ катедрата по логика на психиката на личността в Московския държавен университет, представен от " Ведомости ", свързва нещастията от този жанр с общата обстановка в Русия, където се разпалва ненавист и се търсят врагове.

Руската федерация " се държи смело на международната сцена и е явно, че през последните години (в страната) са насаждани полезности, които някой може би възприема като фетиш на силата. Това отличава страната ни от тихите европейски страни и я прави сходна на Съединени американски щати - око за око, зъб за зъб. Щом силата се възприема като неотменимо качество, като единственото нещо, будещо почитание, нищо друго не трябва да се чака ", разяснява политологът Константин Калачов. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР