Двайсет и втората среща на външните министри ЕС-АСЕАН се проведе

...
Двайсет и втората среща на външните министри ЕС-АСЕАН се проведе
Коментари Харесай

Екатерина Захариева приветства 40-годишното партньорство между ЕС и АСЕАН

Двайсет и втората среща на външните министри ЕС-АСЕАН се организира в Брюксел. От страна на Европейския съюз съпредседател на форума бе Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини, а от страна на АСЕАН - външният министър на Сингапур Вивиан Балакришнан. България бе показана от заместител министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева, оповестиха от Министерство на външните работи.
 
Министрите одобриха взаимна декларация с фокус върху 4 целта, определящи задачите на връзките сред двата районни блока: бъдещето на връзките, сигурност, съгласуваност и търговия и стопанска система.
 Пресцентър Министерство на външните работи
Европейски Съюз и АСЕАН показват кардинално единодушие за издигане на връзките на равнище стратегическо партньорство, като детайлите по времевата рамка ще бъдат в допълнение конкретизирани.
 
Вицепремиерът Захариева приветства 40-годишното партньорство сред Европейски Съюз и АСЕАН. Важен аспект от това съдействие е реализиране на задачите на устойчивото развиване. Министърът напомни историческия миг през 2015 година с приемане на Дневния ред за стабилно развиване 2030.-->
 
" От изключително значение е фокусът върху децата и образованието, както и тяхното запознаване с устойчивия метод на живот. Моята страна е интензивно ангажирана в този развой ", съобщи българският първи посланик.
 
България придава предпочитано значение на връзките с страните от Югоизточна Азия поради динамичното икономическо развиване и ролята на АСЕАН като ядро и мотор на интеграционните процеси в Азиатско-тихоокеанския район. АСЕАН заема значимо място във външната политика на страната ни както от позиция на построените обичаи в двустранните връзки с редица страни, по този начин и по линия на засиленото партньорство ЕС-АСЕАН в политическата, икономическата и социално-културната сфера.
 
Като член на Европейски Съюз България взе участие постоянно в разговора ЕС-АСЕАН на министерско и друго равнище, като дава своя принос за образуването на общите позиции на Европейски Съюз и постигането на консенсус сред двата районни блока.
 Пресцентър Министерство на външните работи
АСЕАН е геополитическа и икономическа организация на страните от Югоизточна Азия, която е основана през 1967 година в Банкок и включва 10 страни: Индонезия, Малайзия, Филипини, Сингапур, Тайланд (основатели), Бруней, Виетнам, Лаос, Мианмар и Камбоджа.
 
Официални връзки сред Европейски Съюз и АСЕАН са открити през 1977 година, като от 1978 година на всеки две години се организират Срещи на външните министри ЕС-АСЕАН, които са главен формат на политическия разговор за обзор на постигнатите резултати и взимане на решения за бъдещите цели и обсег на съдействието. През 2007 година връзките са издигнати на равнище засилено партньорство. Европейски Съюз е главен сътрудник на АСЕАН в региона на развиването и водещ донор на АСЕАН, както и главен външен вложител.
 
Основни тематики във фокуса на внимание в връзките ЕС-АСЕАН са: свързаността, районната интеграция и построяването на Общност на АСЕАН посредством потребление на опита на ЕС; споразуменията за партньорство и съдействие (РСА) сред Европейски Съюз и страни от АСЕАН; споразуменията за свободна търговия сред Европейски Съюз и обособени страни от АСЕАН и възобновяването на договарянията за междурегионално съглашение (FTA); завършването на междурегионално съглашение за въздушен превоз (САТА); морската сигурност; климатичните промени и ръководството на бедствия; битката с тероризма и трансграничната престъпност.
 Пресцентър Министерство на външните работи
Регионът е 5-та по величина стопанска система в света и 3-та в Азия с общ Брутният вътрешен продукт 2.8 трилиона щ.д. (2017 г.), Брутният вътрешен продукт на глава от популацията 4308 щ.д. (2017) и 5.3 % годишен растеж на Брутният вътрешен продукт (2017 г.); общият размер на търговията е 2.6 трилиона щ.д. (2017 г.); съществени търговски сътрудници са Китай, Европейски Съюз, Съединени американски щати, Япония и Република Корея; директните задгранични вложения са 135.6 милиарда щ.д. (2017 г.) с водещ външен вложител Европейски Съюз (18.3 % от общия размер ПЧИ).

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР