Двайсет и трима души, сред които 15 руснаци, които работят

...
Двайсет и трима души, сред които 15 руснаци, които работят
Коментари Харесай

Още 15 цивилни руснаци са загинали при експлозия в Източна Сирия, обявиха правозащитници

Двайсет и трима души, измежду които 15 руснаци, които работят за " частни охранителни компании " в Сирия, починаха, откакто детонация раздруса оръжеен склад в източната част на страната. Това оповестява Сирийският център за наблюдаване на човешките права, дни след информацията за гибелта на цивилни руснаци, за които се допуска, че са свързани с частна военна компания, при американски въздушни удари в същия регион.

Инцидентът, съгласно данните на организацията, е станал в региона на градчето Табия Джазира в североизточната провинция Дейр аз Зур. На 6 километра от Табия Джазира е и газовото находище, експлоатирано от американската компания Conoco, и прилежащата рафинерия. Въздушните удари предходната седмица бяха в региона на същото находище.

Директорът на центъра, Рами Абдел Рахман споделя за " Франс прес ", представен от " Гардиън ", че компанията, за която са работели руснаците, е отговаряла за " отбрана на нефтените и газови залежи, следени от сирийския режим ".

Не се загатва името на организацията. Миналата година обаче РБК и " Фонтанка " писаха, че най-голямата съветска частна военна компания, " Вагнер " (санкционирана от Съединените щати), и структури на свързвания с Кремъл предприемач Евгений Пригожин, също в листата на Съединени американски щати, демонстрират интерес към защитата на петролни и газови залежи в Сирия, а в подмяна могат да получат известни права върху добива.

Руснаците съгласно него придружавали сили на режима, напредвали към нефтените и газови залежи на източния бряг на Ефрат, които не са под техен надзор. Според уеб страницата на Сирийския център те задействали прикрито взривно устройство в опит да вземат оръжия от склада. Освен съветските жители останалите жертви са проправителствени бойци.

Може ли да се има вяра на данните

Информацията не може да бъде доказана с безспорна сигурност (затова предизвести и изследователската група Conflict Intelligence Team, работила по случая с американския въздушен удар). През последните години някои от изказванията на Сирийския център бяха опровергани в хода на спора като отчасти или изцяло погрешни.

Центърът е измежду дребното надеждни източници на информация за по-сериозни произшествия Сирия в последните седмици, когато режимът на сирийския президент Башар Асад ускори акцията си, с цел да освободи дребното останали територии на запад от река Ефрат, които не са под държавен надзор (на изток от реката е подкрепяната от Съединени американски щати кюрдско-арабска коалиция Сирийски демократични сили, SDF).

В рамките на седмица се потвърдиха както данните им за въздушните удари на Съединени американски щати (макар числата в техни и в други информации да се разминават), по този начин и за няколко офанзиви в бунтовническия анклав Източна Гута.

Руски лечебни заведения

Кремъл отхвърля да удостовери информацията за починали цивилни руснаци в Сирия, въпреки прессекретарят на съветския президент да позволи, че с каквато и активност да биха могли да се занимават съветски жители на сирийска територия, те не са част от въоръжените сили на страната.

Агенция " Блумбърг " обаче заяви през днешния ден, базирайки се на лични източници, че голям брой потърпевши съветски наемници към този момент са били превозени от Сирия до Русия и се лекуват в лечебни заведения на Министерството на защитата. Пострадалите са били настанени в лечебни заведения в Москва и Санкт Петербург след въздушните удари в източната част на страната. Според един от източниците броят на жертвите (който другояче не се посочва) на ударите на процедура пораства, така кат някои в лечебните заведения са умряли от раните си.

Събеседници на организацията също свързват случая с ЧВК " Вагнер ", без да навлизат в детайлности. В конфликта преди удара на Съединени американски щати съгласно тях са взели участие стотици бойци от Русия и Украйна, които дружно със сирийските проправителствени сили са наброявали 600 души (броят на бойците се оспорва от разнообразни издания).

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1289)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР