Двайсет и шестимата членове на Европейската комисия с председател Урсула

...
Двайсет и шестимата членове на Европейската комисия с председател Урсула
Коментари Харесай

Кои еврокомисари може да се провалят на изпита в ЕП?

Двайсет и шестимата членове на Европейската комисия с ръководител Урсула фон дер Лайен, която стартира работа на 1 ноември, ще бъдат изслушвани по 3 часа от евродепутатите, преди номинациите им да бъдат утвърдени или не.
Някои от претендентите за еврокомисари обаче може да срещнат компликации при чуването - било по отношение на афери или по политически аргументи.
Ето кои са те:
Силви Гулар (либерал, Франция) – Вътрешен пазар
Обект на правосъдно следствие по случая с фиктивните назначения за сътрудници на евродепутати от партията Демократично придвижване (Модем), което я принуди да подаде оставка от френското държавно управление, 54-годишната французойка бе разпитана от полицията същия ден, в който беше показана новата комисия.
Разследвана в същото време и от Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ), тя към този момент одобри да възвърне на Европейския парламент сумата от 45 000 евро поради един от своите сътрудници.
Възможно е също да ѝ зададат въпроси, засягащи обилно платената ѝ работа за американски мозъчен център в течение на 2 години и половина, до момента в който е била евродепутат. Изслушването ѝ е на 2 октомври.
Рована Плумб (социалдемократ, Румъния) – Транспорт
Бивш министър на околната среда, по-късно министър за европейските фондове, 59-годишната румънка бе упрекната, че е създала държавно решение в интерес на компания, близка до някогашния мощен човек на левицата в страната ѝ – Ливиу Драгня, който е в пандиза от май.
Румънският парламент обаче отхвърли през 2017 година да ѝ отнеме имунитета, с което принуди антикорупционната прокуратура да закрие делото. Изслушването ѝ е на 2 октомври.
Дидие Рейндерс (либерал, Белгия) - Правосъдие и правова страна
Белгийското правораздаване е почнало авансово следствие във връзка обвинявания в корупция, отправени против него от някогашен сътрудник на белгийските разследващи служби.
Това авансово следствие цели да откри дали са събрани задоволително материали, с цел да бъдат предадени на федералната прокуратура.
Стожер на белгийската политическа сцена, 61-годишният Дидие Рейндерс отхвърля изказванията, че е направил нещо неправилно. Изслушването му е на 2 октомври.
Януш Войчеховски (Европа на нациите, Полша) – Земеделие
Член на Европейската счете палата и някогашен ръководител на сметната палата на страната си, 64-годишният някогашен евродепутат се проверява от ОЛАФ поради " хипотетични нарушавания, свързани с възобновяване на пътни разноски ".
Той се оправда с " административна неточност " и призна, че е възстановил на Европейския парламент 11 250 евро, щом схванал, че " не доближават документи ", оправдаващи пътните му разноски. Изслушването му е на 1 октомври.
Ласло Трочани (ЕНП, Унгария) – Политика за съседство и разширение
63-годишният маджарин бе министър на правораздаването в държавното управление на Виктор Орбан, когато последният нееднократно беше упрекван за промени, преценени като посягане върху свободите и салдото на управляващите.
Бъдещият му пост обаче планува той да ревизира зачитат ли страните претенденти главните човешки права. Изслушването му е на 1 октомври.
Жозеп Борел (социалист, Испания) – Върховен представител за външната политика и сигурността
Бившият ръководител на Европейския парламент (2004-2007 г.) е бил част от управлението на енергийната формация " Абенгоа ".
Като неин член бе санкциониран предходната година с 30 000 евро за непозволено потребление на вътрешна информация – през 2015 година e продал акции на сдружението малко преди то да разгласи банкрут.
Според два европейски източника европарламентът, преди да го изслуша, ще изиска разяснения за притежаваните от него дялове в разнообразни предприятия. Изслушването му е на 7 октомври.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР