Двайсет и една граждански организации настояват за отмяна на решението

...
Двайсет и една граждански организации настояват за отмяна на решението
Коментари Харесай

Граждански организации настояват за отмяна на съгласувателния режим за работата им в училищата

Двайсет и една цивилен организации упорстват за анулация на решението на Министерство на образованието и науката (МОН) срещи на такива организации в учебните заведения да се случват след авансово координиране с министерството и/или с началника на съответното районно ръководство.

В отговор на въпроси на " Дневник " предходната седмица от просветното министерство обясниха, че след срещи на брачната половинка на президента Десислава Радева и представители на сдружението ѝ " Живата вода на България " в учебни заведения са изпратили писмо до районните ръководства на образованието са припомнени разпоредбите за визити в институциите от системата. Едно от тях е срещите да стават със координиране с министерството и/или с началника на съответното районно ръководство. Друго - самостоятелните диалози на неправителствени организации с възпитаници, на територията на учебното заведение, следва да се организират след приемане на осведоменото единодушие на родителите.

Днес 21 организации споделят, че с това писмо, подписано от зам.-министъра на образованието Таня Михайлова, разпоредбите се променят - на учебните заведения се не разрешава да работят с цивилен организации, в случай че нямат категорично утвърждение от МОН или РУО. Досега влизането в тях е било по преценка на учителите и шефовете.

Според организациите " окръжното " на Михайлова нарушава основите на Закона за предучилищното и учебното обучение, като лишава автономията на учебните заведения и лимитира опциите за съдействие с организациите. С писмо до министър Красимир Вълчев те желаят неговата анулация.

" Гражданските организации в продължение на години работят в учебните заведения за въвеждане на модерно и качествено обучение, за задържане на деца в учебно заведение, за предварителна защита на експанзията. Повечето политики и стратегии на Министерство на образованието са въведени след дългогодишна работа и старания на цивилен организации, да вземем за пример предучилищното обучение, целодневното обгръщане в учебно заведение, механизма за предварителна защита на насилието и други Неправителствени организации от години работят в учебни заведения за повишение на здравната и полова просвета на учениците, предварителна защита на ХИВ, СПИН, ранни бракове и оказват помощ на учебните заведения в запълване на пропуските в просветителната система ", се споделя в писмото на организациите до Вълчев.

За анулация на наредбата упорстват Фондация " С.Е.Г.А. – Старт за ефикасни цивилен други възможности ", Фондация " Център за приобщаващо обучение ", Фондация " Джендър обучение, проучвания и технологии ", Фондация " Саворе ", Дружество на Организация на обединените нации в България, Фондация " Глобална самодейност в психиатрията ", Асоциация на парковете в България, Българска асоциация по фамилно обмисляне и полово здраве, Сдружение с нестопанска цел " Алианс за районни и цивилен начинания (АРГИ), Фондация " Рома-Лом ", Сдружение " Младежки клуб Рома - Столипиново ", Асоциация ЛИДЕР – Благоевград, Сдружение с нестопанска цел " Алтернативи, доброволчество, развиване – Шумен ", Сдружение " Европейски пространства 21- Русе ", WWW България, Българска фондация Биоразнообразие, " Грийнпийс " - България, Фондация " БлуЛинк ", Фондация " Европейски институт ", фондация BCause и фондация " ЕкоОбщност ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР