Двайсет и един адвокати наводниха вчера залата на Нюйоркския съд

...
Двайсет и един адвокати наводниха вчера залата на Нюйоркския съд
Коментари Харесай

21 адвокати на Пеевски и ПИБ в Ню Йорк, съдът ще вади сметки и офшорки на депутата

Двайсет и един юристи наводниха през вчерашния ден залата на Нюйоркския съд по дело, обвързвано с тежки обвинявания против български политик, банкови институции и компании. Причината е конституирането на съда и установяване процедурата по делото против Делян Пеевски, ПИБ, Българска народна банка, квестори от КТБ, Българска народна банка и други ответници. Огромният брой юристи са представлявали ползите на Пеевски, Цеко Минев, Ивайло Мутафчиев и други ответници.
Истинско адвокатско настъпление, което учуди американските адвокати в палатата, които са видели много знакови процеси през годините, разясниха за Фрог нюз очевидци на съвещанието.

Съдът е насрочил идващото съвещание за началото на септември. Дотогава ще бъдат прегледани обясненията и позициите на страните по делото. Особено значимо е решението на магистратите да бъдат разкрити банковите сметки на депутата от Движение за права и свободи Пеевски в чужбина и крайните притежатели на офшорките, свързани с него, научи Фрог нюз от свои източници в американския мегаполис. Това значи, че през септември е доста евентуално на Пеевски да бъде повдигнато обвиняване по закона РИКО, обвързвано с ново следствие против него от ФБР и други институции на Съединени американски щати, противодействащи на пране на пари, укриване на приходи или откриване на приходи с незаконен генезис, настояват осведомени. Според тях би било редно българската прокуратура на собствен ред да извърши следствие по обстоятелствата, събрани от партньорските служби на Вашингтон, тъй като такава е практиката за страните, членки на НАТО. Това е било обяснено съответно на зам.-главния прокурор Иван Гешев, кото бе в Съединени американски щати през март т.г. С него зад океана бе и заместник-председателят на ДАНС Недялко Недялков.

На 15 май основният прокурор Сотир Цацаров разпореди на ДАНС да извърши инспекция на банкови сметки и офшорни компании, свързани с български политици и властници. В случая е наложително българската страна да изиска събраната документи от американските служби и да стартира свое следствие на Пеевски. Вместо това прокурор Иван Гешев самичък стана воин в скандал с компании и парцели на дамата, с която живее на брачен начала.

Друга институция, която би могла да стартира инспекция на Пеевски е КПКОНПИ. Нейният ръководител Пламен Георгиев обаче също попадна в абсурда „ Апартаментгейт “ и бе заставен да излезе в отпуск. В същия скандал бе заплетен и заместникът на мегаструктурата Антон Славчев, който обаче кой знае за какво не бе отхвърлен до момента в който се прави инспекцията на обстоятелствата, които го уличават в неразбираемо придобиване на парцел.

Ако през септември се стигне до покачване на обвиняване на Делян Пеевски, това значи правосъден развой и евентуална присъда, считат адвокати. Според тях най-важното в тази ситуация е, че ще бъдат осветени негови сметки в Дубай и на други места, както и офшорките, с които е обвързван. По този метод ще се сглоби картината на неговия бизнес и ще стане ясно дали той е кристално чист, както настояват български институции или е незаконен, каквито подозрения битуват в общественото пространство.

Припомняме, че има има заведена искова молба за над 200 000 000 щатски $ по Закона РИКО в Окръжния съд на Съединени американски щати, Окръг Ню Йорк, против Пеевски, ПИБ, притежателите й Цеко Минев и Ивайло Мутафчиве, квесторите на КТБ, „ Булгартабак “, Българска народна банка и други ответници.

На ответните страни са изпратени призовки още през месец декември на 2018 година Като страна в процеса се конституира и прокуратурата на Съединени американски щати.

Подаденият иск се базира на Закона RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act). Приет е през 70-те години на предишния век за битка с мафията, извънредно рестриктивен е, а процедурата по него се отличава с бързината си. Инициатор на този закон е именитият началник на ФБР Джон Едгар Хувър. След влизането му в действие единствено за един месец са задържани и дадени на съд над 20 от най-известните мафиотски кланове в Съединени американски щати.

Ищците претендират за обезщетение за „ осъществяването на разнообразни деликатни и непозволени действия, и незаконосъобразно държание, в лична изгода, за облага и приемане на спомагателни облаги, които действия са ориентирани към лишаване с машинация от ищците “ и други непозволени дейности, като несъблюдение на договорни отговорности, заграбване, машинация, контрабанда на цигари, противозаконни прехвърляния на US фондове и други действия.

Ето част от исковата молба:

„ Съгласно предоставената ни информация, първата група се състои от Еър, Харис, Хариът, Ангелов, ПИБ, акционерите на ПИБ Минев, Мутафчиев, Мелън Банк и Ийтън Ванс (наричана по-долу „ Първата група”). Тези ответници се сговарят да създадат по този начин, че да бъдат взети за машинация заеми против имуществото на Еър в Силвър Бийч посредством напълно притежаваното му българско дъщерно сдружение – ЕПД, който скрит план в последна сметка дава опция на Харис, Хариът и Ангелов, със съучастието на ПИБ и акционерите на същата да присвоят парите от заемите за построяването на плана СБ и да купят мексиканските облигации само за лична полза, като в това време дават опция на ПИБ да се снабди с надзор и право на благосъстоятелност върху процесните средства и да ги открадне както за своя лична полза, по този начин и в интерес на останалите ответници от Втората група – Пеевски, Българска народна банка, ВТБ, НСН, БТ, Лютов, Костадинчев, Табак Маркет, Сиболе, Астерия, Вили Вист и Промишлено строителство холдинг “

Общо отчетът на Нюйоркския съд за събраните доказателства и документи по исковата молба е към 170 страници.

Появата на 21 юристи във вторник в съда в Ню Йорк единствено по едно дело е сравнима единствено с делото против Иран по обвинявания за съпричастност към терористичния акт на 11 септември 2001 година. Но и по това дело бранителите са били по-малко, въпреки да се стига до присъда от 10,5 милиарда $ обезщетение, което Техеран би трябвало да изплати на околните на починалите в Търговския център, разясняват осведомени.

Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР