Двата законопроекта за съкратеното съдебно следствие - единият, предложен от

...
Двата законопроекта за съкратеното съдебно следствие - единият, предложен от
Коментари Харесай

Данаил Кирилов: Двата законопроекта за съкратеното производство не си противоречат, а се допълват

Двата законопроекта за съкратеното правосъдно разследване - единият, препоръчан от Българска социалистическа партия, Обединени патриоти “ и „ Воля “, другият на ГЕРБ, не си опонират, а се допълват логичен, обективно и в действителност. Това съобщи правосъдният министър Данаил Кирилов в Народното събрание.

Той отбрани тезата, че и двете оферти са в една посока, само че съгласно него е обикновено да се каже да няма кратко правосъдно разследване единствено за убийствата, каквото е предлагането на левицата.

За следващ път той се аргументира за какво съкратеното произвеждане би трябвало да се резервира, само че съдът да преценя дали да ползва следствието от него, а точно намаляването на присъдата на причинителя след признание.

„ Двете правила, двете решения не са противоречащи, те са допълващи. Те са част от един развой, тъй като едното споделя какво става в процеса, а другото каква е правната последица. Затова ние считаме, че би било просто, би било обикновено, еднократно да кажем няма съкретено правосъдно разследване единствено за убийствата. Затова ние сме предложили азбучник от закононарушения, дали сме опция съдът да преценя в кои случаи съгласно тежестта изобщо да допусне кратко правосъдно разследване ", изясни Данаил Кирилов.-->

По думите му не е добре във всички случаи на ликвидиране да отпада съкратеното поризводство.

„ Има случаи, в които причинителят желае да признае. Защо би трябвало да му се пречи на това. Нека го направи, само че съдът може да каже, че макар че е разкрил обстоятелствата, няма да редуцира наказването, а ще наложи най-тежкото - пожизнен затвор без подмяна. Това не е ли по-гъвкаво от плоското решение да се зачертае изобщо този институт ", запита Кирилов.

Той добави, че сред ръководещите и опозицията има консенсус, че съкратеното правосъдно разследване би трябвало да се разиска съзнателно и задълбочено, само че уточни, че не би следвало да се прибързва и да се работи под изкуствено основано напрежение. Кирилов настоя и че не би трябвало за се прекроява законът единствено поради едно само закононарушение.

„ Наказателната политика е стигнала дотук, тъй като за всяко закононарушение, се прави надлежно изменение “, подлага на критика той.

До дебата за съкратеното произвеждане се стигна още веднъж през днешния ден след ексклузивен председателски съвет с шефовете на парламентарните групи и правосъдния министър.

В последна сметка, те се схванаха предложенията на Българска социалистическа партия за отпадането на съкратеното произвеждане при убийства да бъде прегледан преди депутатската почивка за вота. Даниела Дариткова обаче бе безапелационна, че решението за крайният вид на законопроекта е на правна комисия и не може да се предопределя от председателския съвет.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР