Двата щаба към премиера Бойко Борисов вече имат пълно единодушие

...
Двата щаба към премиера Бойко Борисов вече имат пълно единодушие
Коментари Харесай

“Аз държах и колегите са го написали“: Двата щаба на премиера вече са на едно мнение за мерките и тестовете

Двата щаба към премиера Бойко Борисов към този момент имат цялостно единогласие за прилаганите от страната ограничения и тактиката по отношение на тестването за Covid-19. Това стана ясно на взаимен брифинг на Борисов с представители на националния действен щаб (НОЩ), огляваван от ген. Венцислав Мутафчийски и Медицинския експертен съвет, чийто ръководител е пулмологът Коста Костов. Експертният съвет беше образуван като мозъчен концерн към премиера и на първата си конференция предходната седмица разгласи, че предлага всеобщ скрининг за болестта, в това число с бързи проби. Трябваше да бъде направен и логаритъм за всеобщ скрининг.

В петък обаче МЕС излезе с 400 стр. рекомендации за лекуване на ковид и заключението, че ограниченията и тактиката на държавното управление за тестване, която на този стадий се въздържа от бързи проби, е вярна. Въпреки страната трансформация в позицията проф. Костов сподели, че всички оферти на МЕС са били признати, за което благодари. Премиерът Бойко Борисов пък заключи, че няма никакви несъгласия в позициите на двата щаба. Освен това министър председателят атакува основният критик на прилаганите ограничения и отхвърли от бързи проби доцент Атанас Мангъров, който е член на МЕС. Според Борисов Мангъров приказва на хората, неща, които желаят да чуят и ги демотивира да съблюдават ограниченията, само че не носи отговорност за това какъв брой души ще умрат в случай че се извършва проповядваната от него тактика.

“Затова държах, и сътрудниците са го написали “

Борисов сподели, че идващите 2-3 седмици ще е пикът на болестта от ковид в България и по тази причина е поискано удължение на изключителното състояние до 13 май.

“Три дни поред проф. Мутафчийски да споделя, че платото е минало и понижават болните, внезапно ще издърпаме ограниченията обратно, с цел да минем към проект Бе, Це и така нататък Единственото потвърдено, това, което и съветът (одобри б.р.), несъмнено подкрепено от всички, международната процедура е, че изолацията би трябвало да продължи. И по тази причина го вършим. По тази точка няма никакъв спор с професорското тяло и с неговия дух. Абсолютно едно и също мнение имаме всички към този миг. По тематиката проби – безусловно едно и също мнение. PCR e пробата, който е най-надежден и когато се споделя липса на запас нямайте поради пари. Защото колкото и пари да коства ще го купим. Нямяа го физически в света. Няма към този миг потвърден, благонадежден тест. И по тази причина държах, и сътрудниците са го написали в крайния извод, че заради неналичието на задоволително благонадежден тест, ние сме длъжни, тъй като разполагаме с държавните пари, да изчакаме подобен. А и в този момент той не е необходим. PCR прави тази работа. “, съобщи министър председателят. По думите му до две-три седмици ще бъдат основани такива надеждни бързи проби в Европа или Америка. Той сподели, че са поръчани и бързи проби в поръчката на 1 млн. теста от Европейска комисия с концепцията, че ще употребяват на по-късен стадий в разпространяването на епидемията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР