Двата сателита-близнаци от новата мисия на НАСА за наблюдение на

...
Двата сателита-близнаци от новата мисия на НАСА за наблюдение на
Коментари Харесай

Ново поколение сателити ще наблюдават климата

Двата сателита-близнаци от новата задача на НАСА за наблюдаване на климата са съвсем подготвени за работа. Космическата организация заяви, че лазерите им към този момент са задействани сполучливо и работят съгласно упованията.

Мисията Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-On (GRACE-FO) съставлява продължение на предходен подобен план. Сега той е надграден с два спътника от ново потомство, които ще употребяват лазери, с цел да са доста по-прецизни в наблюденията и данните, които събират.

Сателитите бяха изведени в орбита на 22-ри май т.г. с ракета на SpaceX. Те ще наблюдават измененията в равнището на водата върху повърхността на планетата, както и топенето на ледените шапки. За задачата спътниците ще мерят измененията в гравитационното привличане от Земята към самите тях.

Двата спътника ще са свързани посредством лазери, които ще наблюдават и най-малките промени в позицията сред двата апарата. Всичко това ще разреши на учените да наблюдават с акуратност измененията в гравитацията освен в разнообразни времеви интервали, само че и над другите райони на Земята. Събраната информация ще дава визия даже за придвижването на магмата под земната кора. По този метод учените ще могат да наблюдават измененията в климата и земните процеси в съвсем действително време.

Лазерната система към момента е пробна. Затова спътниците имат и класическа, към този момент употребена, система посредством микровълни. Целта на новите спътници е освен да дават повече информация на учените, само че и да усъвършенстват технологията, с цел да може тя да се употребява и за още по-сложни бъдещи задачи.

" Фактът, че лазерите би трябвало да се насочват към дупка с размер на монета на разстояние 220 км. до момента в който обикалят земята с над 25 700 км/ч и съумяха да се свържат от първия опит, прави тази технология още по-впечатляваща ", споделя Кирк Макензи, от екипа на плана.

Технологията се създава към този момент към 10 години и за пръв път се ползва сред два галактически апарата в действителни условия. Учените ще прекарат идващите няколко седмици в проби и спомагателна конфигурация на спътниците, с цел да се уверят, че всичко е наред и вярно схващат получените от тях данни. След това спътниците стартират и формалната част от задачата си./ vesti.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР