Двата самолета, които днес ще пристигнат у нас, за да

...
Двата самолета, които днес ще пристигнат у нас, за да
Коментари Харесай

Руските самолети, които ще приберат дипломатите от София, тръгнаха от Москва

Двата самолета, които през днешния ден ще дойдат у нас, с цел да си приберат 70-те изгонени дипломати, към този момент са изхвърчали от Москва, оповестява.

Машините са от специфичния ескандрон на Русия.

Заедно с дипломатите си потеглят и фамилиите им като на двата полета ще има към 170 души, оповестяват дипломатически източници, представени от изданието. Очаква се те да излетят от София в 13, 30 ч.

Полетите са с филантропичен статут поради ембаргото за съветски самолети на територията на Европейски Съюз.

В края на юни България изиска експулсирането на съветските дипломатически чиновници и понижаване на внушителния брой на съветските чиновници у нас. По думите на министър-председателя в оставка Кирил Петков българските служби са открили, че хората в листата са тясно свързани с съветските служби и са работили срещу ползите на България.

За задачата на посланичката на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова бяха връчени вербални ноти. Наред с настояването за експулсиране " поради реализирането от съветски чиновници на активност, избрана от способените български управляващи като несъвместима с Виенската спогодба за дипломатическите връзки, чиято цел е развиването на другарски връзки сред страните ", в тях страната ни упорства сегашният 130-членен състав на съветската задача да бъде сгънат до 23 дипломатически и 25 административно-технически чиновници, с цел да бъде спазен правилото на взаимност, според конвенцията.

В отговор на решението за експулсиране дипломат Митрофанова си разреши да сложи ултиматум на България: да го анулира до 12 ч на 1 юли, или тя ще изиска закриването на съветското посолство в България. Страната ни отхвърли да се подчини.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР