Двата роувъра, които японският космически апарат Хаябуса-2 прати на астероида

...
Двата роувъра, които японският космически апарат Хаябуса-2 прати на астероида
Коментари Харесай

Забележително: Японски космически роботи кацнаха на астероид

Двата роувъра, които японският галактически уред Хаябуса-2 прати на метеорита Рюгу, са кацнали сполучливо. Това удостовери японската галактическа организация ДЖАКСА, заяви уебсайт профилираният уебсайт Спейс ком.

Те са предали първи фотоси и данни и са почнали да се движат по повърхността.

В известието в Туитър организацията е оповестена и една от направените фотоси. ДЖАКСА се извини на почитателите на задачата Хаябуса-2, че е трябвало да чакат повече от ден, с цел да научат какво се случва с роувърите. Агенцията разясни, че е желала да се увери, че апаратчетата са пристигнали фактически на метеорита. Тя добави, че роувърите са в положително положение след кацането.

Вчера галактическият уред Хаябуса-2 " командирова " тандем от роувъри на метеорита Рюгу. Роботите, наречени Минерва-II1А и Минерва-II1Б, известни за по-кратко и като Роувър Едно и Роувър Две, са с тегло 1 кг и с размери 18 сантиметра на 7 сантиметра.

Те ще мерят температурата на метеорита и ще вършат фотоси, като за задачата са оборудвани със съответните уреди и камери. Данните, които те съберат, ще бъдат препредадени на кораба-майка Хаябуса-2, който ще ги съобщи на земята.

Двата роувъра се намираха в резервоар, наименуван Минерва II-1, който бе складиран в " мазето " на галактическия транспортен съд Хаябуса-2. Апаратът стартира да освобождава роувърите от контейнера на разстояние от към 60 метра от метеорита. Според сюжета предната част на контейнера се изстрелва в пространството и двата роувъра са изхвърлени от контейнера и се спускат настрана на повърхността на метеорита. Повърхността на Рюгу обаче се оказа по-неравна от предстоящото и на нея има доста малко комфортни за меко приземяване места.

Макар и екипът на задачата да ги назовава роувъри, двете апаратчета няма да се движат по повърхността на метеорита на колела, а ще подскачат по нея. Гравитацията на повърхността на метеорита Рюгу е доста слаба. Затова роувър с колела или вериги би се издигнал над нея незабавно щом се задвижи. Подскачането е доста по-подходящ метод за напредване в такива условия и при толкоз недодялан терен. Роувърите ще остават във въздуха до 15 минути при всеки скок и ще се придвижват с по 15 метра хоризонтално. Минерва-II1А и Минерва-II1Б ще се движат самостоятелно и сами ще преценят накъде да тръгнат.

Сондата Хаябуса-2 доближи метеорита Рюгу през юни тази година след три и половина години пътешестване. Тя извървя 3,2 милиарда километра. Астероидът Рюгу се намира на към 280 милиона километра от нашата планета, напомня Франс прес.

През октомври Хаябуса-2 ще прати на Рюгу уред, наименуван Маскот, планиран от Френския център за галактически проучвания и от немския Център за галактически проучвания. Маскот " ще живее " единствено 12 часа и ще употребява четири инструмента, измежду които и специфичен микроскоп, създаден от Френския институт за галактическа астрофизика. С него ще може да се откри какъв е минералният състав на метеорита.

В късния октомври Хаябуса-2 ще слезе до повърхността на Рюгу, с цел да събере проби от скалата и почвата. После японската галактическа организация възнамерява " да детонира експлозив ", който ще отвори кратер в повърхността на Рюгу. Тогава Хаябуса-2 ще се спусне в кратера, с цел да събере скали, напомня Би Би Си.

Хаябуса-2 ще напусне Рюгу през декември 2019 година и ще се върне на земята с всички проби от метеорита през 2020 година

Засега публични представители на японската галактическа организация се надяват да потвърдят до 1-2 дни сполучливото кацане на роувърите на метеорита, когато галактическият уред Хаябуса-2 препрати до земята данни, получени от тях.

Ако очакванията на японските експерти се оправдаят и двата роувъра фактически са кацнали сполучливо на метеорита, това ще бъде първо сполучливо пращане на роувър на повърхността на метеорит.

Досега има сполучливо кацане на уред на комета. През ноември 2014 година задачата Розета на Европейската галактическа организация спусна апарата Фила на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, показва Би Би Си.

През 2005 година Япония се опита да прати роувър на метеорита Итокава. Той трябваше да подаде сигнал до 18 часа след изхвърлянето му от галактическия уред Хаябуса. Но роувърът отпътува в незнайна посока и опитът се провали, напомня Франс прес.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР