Двата провалени опита да се избере председател на Народното събрание

...
Двата провалени опита да се избере председател на Народното събрание
Коментари Харесай

Никой не отстъпва и парламентът все още няма председател

Двата провалени опита да се избере ръководител на Народното събрание рестартираха процедурата по избора. Основните играчи обаче остават с непроменени позиции.

„ Нашите адвокати ни споделиха, че тази процедура е изчерпана и би трябвало да стартираме нова процедура по желание на ръководител. Обяснихме на „ Демократична България “, че ще издигнем Никола Минчев като наш претендент за ръководител на Народно събрание и потърсихме тяхната поддръжка “, разгласи Асен Василев от Политическа партия в коридорите.

„ Ще забележим какво ще стане, само че ние още веднъж ще си предложим Кристиан Вигенин. И в случай че не стигне до балотаж, ще си подкрепим Никола “, разгласи и Корнелия Нинова.

Според член 76 от Конституцията, сходна догадка да не се избере ръководител не съществува.

Той гласи:

„ (1) Първото съвещание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ депутат.

(2) На първото съвещание народните представители поставят следната клетва: " Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се. "

(3) На същото съвещание на Народното събрание се избират ръководител и заместник-председатели “.

Според тълкуванието на Христо Иванов от Демократична България това значи, че съвещанието не може да бъде прекъснато без да се избере непрекъснат началник на Народното събрание, тъй като няма кой да свика второ. Партията обаче няма да премисли и стои изрично с останалия с нулеви шансове Минчев.

„ На път сме да сътворим конституционна рецесия и да блокираме още една система. Затова предлагаме да бъдем по-конструктивни. Предлагам ви да следваме разпоредбите, които внесохме и гласувахме и след това всяка от групите да излъчи номинация “, сподели Атанасова, която изясни, че изрично още веднъж издигат Росен Желязков.

Тя напомни, че в предходния парламент даже не са излъчили претендент за поста в името на конструктивността.

Без ръководител,  Народното събрание не се смята за конституиран, не може да се взимат други решения, нито да се основат комисии.

Асен Василев „ благодари “ на Атанасова „ за назидателния звук “.

„ Съвсем обикновено е опозицията да гласоподава „ срещу “. Работа на първата мощ е да си обезпечи болшинство “, съобщи още веднъж същото Василев. Според него ГЕРБ подхождали наивно да чакат поддръжка. „ Ние не си приказваме по дивани и сараи “, повтори за следващ път той.

„ Ако не сте разбрали, ние предлагаме Никола Минчев “, сподели отново Асен Василев.

Йордан Цонев го поправи, че от доста далечната 1997 година, откогато е народен представител, в никакъв случай не е имало сходна обстановка.

„ Отдавам го на неопитността ви, макар че сте в политиката от 10 години. Добре е най-малко през днешния ден да не влизаме в този звук. В това няма нищо партийно, би трябвало да проработи тази институция. Никой конституционалист не си е представял, че ще се вкараме в тази обстановка. Никой от нас не е обещавал да блокира Народното събрание още в първия му ден “, сподели Цонев.

Той подсети, че в този избор няма политика, а през годините са избирани и ръководители с 230-240 гласа.

„ Не мога да схвана каква проява и пред кого я вършиме. Има време да ни кажете ние какви сме, ГЕРБ какви са, а ние да ви кажем вие какви сте “, съобщи политикът от Движение за права и свободи.

Думата взе и някогашният министър председател Кирил Петков, който обърка името на Йордан Цонев, наричайки го „ Цончев “.

„ Ние не сме доайени, само че знаем, че не сме щастливи до каква степен тези 30 години са довели България “, разгласи Петков. „ Няма да има безпринципна диалогичност “, закани се той.

В името на диалогичността той прикани ГЕРБ да създадат „ стъпка в страни “.

„ Не можете да имате ръководител, който няма доверието на най-малко 51% “, сподели той.

„ Като нищо не харесвате, каквото сме създали, в какво НАТО и в какъв Европейски Съюз се кълнете? “, попита съвсем назования по име Йордан Цонев. „ Промяната е два типа – към положително и към неприятно. В някое друго съвещание ще ви обясня каква беше вашата смяна “, сподели той.

„ Възраждане “ също влязоха още веднъж в надпреварата със остарялата си номинация Петър Петров.

„ Уроците не са научени “, сподели още веднъж в дебата Мустафа Карадайъ, който разкритикува партиите, че не могат да отвикнат от това да имат вяра единствено в личната си справедливост и съзнателно пробват да провокират рецесия в Народното събрание. И предложи Йордан Цонев за пети кандидат-председател на Народно събрание.

„ Уж желаете да сте съпротива, а желаете позиция, която не принадлежи на опозицията “, обърна се към „ смяната “ Даниел Митов от ГЕРБ.

Искрен Митев от Политическа партия посъветва ГЕРБ да си отдръпват претендента.

„ Забравете “, отговори Тома Биков от ГЕРБ. „ Ние на Политическа партия към този момент отстъпки няма да вършим, мина това хубаво време, когато ви мислехме за млади. Вече ви считаме просто за глупави “, съобщи Биков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР