Двата противникови лагера, които се изправиха един срещу друг в

...
Двата противникови лагера, които се изправиха един срещу друг в
Коментари Харесай

Объркване в Тайланд във връзка с резултатите от парламентарните избори

Двата противникови лагера, които се изправиха един против различен в първите парламентарни избори в Тайланд след военния прелом през 2014 година, обявиха, че се пробват да образуват съдружно държавно управление, оповестяват международните информационни организации.

Предварителните резултати дават на провоенната партия Паланг Прача Рат по-голям дял от националния избор.

В същото време главната опозиционна партия Pheu Thai понастоящем има най-вече места в Народното събрание.

Но са налице възходящи недоволства за нередности по време на вчерашните избори, а преброяването беше помрачено от комплициране.

Избирателната комисия също среща мощни рецензии за решението си да отсрочи публикуването на цялостните резултати, без да дава каквото и да е пояснение.

Сложната изборна система на Тайланд разпределя някои места в Народното събрание съгласно броя на получените гласове.

Критиците настояват, че измененията в изборния закон, направени от военните през 2017 година, основно имат за цел да задържат подкрепящите военната хунта сили на власт.

По-рано през днешния ден Избирателната комисия разгласи, че партията Pheu Thai, която е обвързвана с някогашния министър председател Таксин Шинаватра, е спечелила 138 места в 500-местната долна камара на Народното събрание.

Партията Паланг Прача Рат, която поддържа настоящия държавен началник на Тайланд ген. Прают Чан-оча, е на второ място с 96 места.

Няколко други партии получиха сред 30 и 39 места всяка от тях.

Но кой е спечелил 150 места към момента е неразбираемо, прибавиха от Избирателната комисия.

В същото време комисията по-рано съобщи, че при над 90% преброени бюлетини, Паланг Прача Рат е спечелила 7,6 млн. от гласовете. Това е половин милион повече от Pheu Thai.

На фона на комплициране по отношение на преброяването на гласовете, Избирателната комисия се очакваше да обясни предварителните резултати на конференция в понеделник.

Но вместо това комисията още веднъж отсрочи оповестяването на предварителните данни. Тя също по този начин съобщи, че няма да има публични резултати до 9 май.

Повече от 50 млн. души имаха право на глас в дълго отлаганите избори, първите откакто ген. Прают Чан-оча извърши прелом, при който преди пет години от власт беше свалена сестрата на Таксин Шинаватра - Инглук Шинаватра.

Но регистрираната изборна интензивност беше ненадейно ниска - едвам 64 на 100. Мнозина сложиха под въпрос тази цифра, както и несъответствията в преброяването на гласовете.

Говорейки пред публицисти, генералният секретар на Избирателната комисия хвърли виновността върху " човешка неточност ", като посочи, че хората, които вписват броя на гласовете, са просто елементарни хора.

По-късно Избирателната комисия съобщи, че медиите са уведомили неправилно за данните, които им е предоставила, и че сървърите им са били атакувани от неуточнени хакерски офанзиви.

Военните одобриха нова конституция през 2017 година, за която съперниците им споделят, че е предопределена да остави на власт силите, подкрепящи военния режим.

Гражданите на Тайланд гласоподават единствено за 500-местната долна камара на Народното събрание. Членовете на 250-местната горна камара се назначават от военните. Но комбинираните гласове от двете камари ще изберат бъдещия министър председател.

Изборите се разглеждаха най-вече като съревнование сред партиите, подкрепящи военната хунта, и съдружниците на Таксин Шинаватра, който беше свален от власт с прелом през 2006 година и живее в самоналожено заточение в чужбина, с цел да избегне присъда за корист с власт. Ала той към момента има доста въздействие, най-вече измежду селското и по-бедното население.

По време на преврата през 2014 година военните обявиха, че желаят да възстановят реда и стабилността и да сложат завършек на уличните митинги, които неведнъж избухваха през годините.

Но хунтата беше упрекната в предприемане на властнически метод към властта, прецизно управление на медиите и случайно потребление на закони като този за засегнатост на президента, който не разрешава всевъзможни рецензии към монархията, да смълчи съперниците. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР